Hírek

2006.12.03. 08:01

Boncasztalon az egészségügy

Miközben még az sem biztos, hogy a súlyponti kórházak listája nem változik, az országos gyógyintézetek vezetői elkeseredésüknek adtak hangot: nem csak saját orvosaik szélnek eresztése miatt aggódnak, a speciális betegek ellátása is veszélybe kerülhet.

Bánky Bea

A kiemelt kórházak listáját a szaktárca már nyilvánosságra hozta, az ágyszámok, kórházi osztályok leépítéséről szóló másik listát viszont hét lakat alatt tartották.

A birtokunkba jutott minisztériumi munkaanyagból – amelyet a keddi tárgyalásokon ismertettek az egészségügyi tárca felügyelete alá tartozó országos gyógyintézetek vezetőivel – kiderül: csak a kardiológiai, az onkológiai és a rehabilitációs intézet működhetne változatlan módon. Számos klinika örökre bezárja kapuját, vagy – legalábbis gyógyintézetként – megszűnik létezni.

A még nem végleges javaslat alapján erre a sorsra  juthat az Alkotás utcai sportkórház, a Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet, a Szabolcs utcai kórház (Országos Gyógyintézeti Központ), valamint a Parádfürdői Állami Kórház. A közelmúltban milliárdokért felújított sportintézet egyes osztályai a Budai Tisztikórházba vagy a baleseti intézethez kerülnének át.

Kiürítik a jelenleg mintegy 600 ággyal működő Szabolcs utcai kórházat: a hematológiai-őssejt-transzplantációs tevékenység és a kardiológiai-szívsebészeti részleg 250 ágy kapacitással átköltözik a MÁV, a Honvéd és a BM Kórházak összeolvasztásával megszülető Központi Közkórházba.
„Legnagyobb szívfájdalmunk, hogy megbomlik az az egység, amely az országban egyedülálló.

A belgyógyászati ellátásban az egyes részlegek működése tette lehetővé a betegek teljeskörű ellátását" – mondta lapunknak Dr. Császár Albert, az OGYK belgyógyászatának osztályvezető főorvosa, egyetemi tanár. Kiemelte az endokrinológiai részleg növekedési hormonterápiájának különlegességét, valamint a gasztroenterológiai részleg Crohn-betegek kezelésében, illetve az endoszkópos ultrahang-vizsgálatban betöltött központi szerepét.

„Elkeseredettségre ad okot a teljes bizonytalanság – mondta Császár Albert –, nem tudjuk, hogy ezeket a speciális, krónikus betegeket ki és milyen színvonalon fogja ellátni és azt sem, mi lesz az állásukat elvesztő orvosainkkal (köztük számos egyetemi professzor és kiemelkedő tudományos fokozattal rendelkező orvos praktizál). A kórház évente 30 ezer – köztük nagy számú vidéki – beteget lát el. Azokban a szakmákban, ahol az intézmények között párhuzamosságok vannak, logikus lenne az orvosgárdák versenyeztetése, illetve a minőségi követelmény-osztályozás.

Ráadásul a Szabolcs utcai kórház a főorvos szerint képes a rentábilis működésre. Információink szerint a visszafogott kórházfinanszírozás ellenére az OGYK büdzséje az év második fele óta valóban nullszaldós. A korábbi milliárdos veszteségeket az idézte elő, hogy a kórháznak saját költségvetéséből kellett kigazdálkodnia egy korábbi döntés alapján, a Diószegi úton működő Országos Haematológiai Intézet átköltöztetését a Szabolcs utcába, és bevonásra került a gerincsebészet is.

Császár abban reménykedik, a jövő hét végére megszülető végleges változatban mégiscsak hagy a minisztérium lehetőséget arra, hogy az intézet egységként, az összes szakma megtartásával, akár kevesebb ággyal megmaradjon.

A nyolc hektáros telken lévő épületegyüttes eladásában azonban bizonyos üzleti csoportok különösen érdekeltek. A gyógyforrással rendelkező területen egyes sajtóinformációk alapján wellness-központot alakítanának ki, ráadásul a kormány pénteki döntése alapján a környéken épül a kormányzati negyed is. Az OGYK mellett több olyan, milliárdos értékű ingatlan van – például a lipótmezei OPNI és a budai hegyekben lévő tüdőgyógyintézet – amelyet értékesíteni kíván a kormány.

A tervezet másik nagy vesztese így az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI), illetve az Amerikai úti idegsebészet lehet, amelyeket darabokra cincálva a MÁV-, illetve a Honvédkórházba költöztetnének át az egyik lehetséges verzió alapján. Az idegsebészeti traumás eseteket pedig az Országos a Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) látná el a jövőben.

Az OPNI-ban kezelt agyi infarktusos betegek rehabilitációját az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézet venné át. A belgyógyászat és az urológia valószínűleg megszűnik a Korányi tüdőgyógyintézetben, a minisztérium a soproni, a Kékestetőn lévő mátrai szanatóriumát, valamint a balatonfüredi szívkórházat pedig átadná az önkormányzatoknak.

A fővárosi gyermekosztályokat is összevonják: a legtöbb gyermeket a Semmelweis Egyetem klinikái fogadnák, emellett a Heim Pál Gyermekkórház és a budai gyermekkórház orvosai kezelnék a gyermekeket. A tervezet szerint a fővárosi kórházak gyermekosztályai lényegében megszűnnének.

A szaktárca indoklása szerint az országos intézetek évtizedek óta működnek változatlan kapacitással, nem követve az orvostudomány fejlődését. Példaként említik az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, amely 150 éve épült tébolydaként. Betegeiket – terápia, pszichofarmakológiai szerek hiányában, valamint azért, mert közveszélyesnek tartották őket – elzárták a többi embertől. A „Parádi Ivókúra Szanatórium” pedig akkor létesült, amikor a gyomorfekély gyógyítására még nem gyógyszeres kezelést, hanem diétát, szódabikarbónát és ivókúrát írtak elő az orvosok.

Ezek is érdekelhetik