Hírek

2006.12.17. 14:33

Hozzánk is megérkezett a szemétbiznisz

Nyugat-Európában egyre nehezebb helyet találni a hulladékhegyeknek. A héten kiderült: Magyarországra is nagy tömegben érkezik veszélytelen hulladék, amelynek tárolásáért milliós hasznot remélhetnek a helyiek.

Europress-összeállítás

Egymillió forint – ennyire becsülhető az a tiszta nyereség, amely annak ütheti a markát, aki egy kamionnyi, külföldről behozott szemétnek biztosít lerakóhelyet. A zseniális üzlet azt követően került nyilvánosságra, hogy a Bács-Kiskun megyei tanyavilágban sorozatban bukkantak Németországból és Ausztriából ideszállított, több ezer tonna szemétre.

Az illegális hulladék behozatala utáni rekordnyereséget viszonylag egyszerű módszerrel lehet elérni. Megállapodást kell kötni a német vagy osztrák közvetítővel, majd a fuvarozás leszervezése után ki kell választani az itthoni telephelyet. Aztán kifizetni néhány tízezer forint bérleti díjat, és indulhat is a szállítmány. Ez nagyjából félmilliót vesz ki a vállalkozó zsebéből.

Ráadásul vannak – úgynevezett zöldlistás – hulladékok, amelyeket engedélyeztetni, sőt bejelenteni sem kell: elegendő egy szállítólevél, amellyel igazolni lehet, hogy feldolgozóhoz viszik a hulladékot. Legálisan ugyanis legfeljebb feldolgozásra lehet szemetet behozni.

Az illegális szemétszállítás az elmúlt években európai bűncselekménnyé nőtte ki magát. Főleg Közép- és Kelet-Európában okoz gondokat a nyugati hulladék. Tavaszszal Szlovákiába vittek engedély nélkül német és osztrák szemetet. A szállítólevélen használt ruháknak feltüntetett, valójában kommunális hulladékot szállító kamionokat az év eleje óta már többször visszafordították a határról, mintegy ezerötszáz tonnát viszont a nyugat-szlovákiai Partizánske közelében a minap fedeztek fel. Csehországba az elmúlt hónapokban 25 ezer tonna szemetet – elsősorban textil- és konzervdoboz-hulladékot, továbbá használt műanyagot – vittek be. A fuvarozást szervezők többnyire az egykori nyugat-csehországi földműves szövetkezetek elhagyott telephelyein, továbbá a szovjet hadsereg volt kaszárnyáiban, többek között a Prágához közeli Milovicében szabadulnak meg veszélyes rakományaiktól.

Az illegális szemétlerakatokat legtöbbször akkor fedezték fel, amikor az épületekben tűz ütött ki. Minden bizonnyal azok gyújtogattak, akik a hulladékot ide szállították. Több cseh fuvaros is ludas: ők jó pénzért szállítják Németországból saját hazájukba a szemetet.

A milliárdokkal kecsegtető szemétimport körülbelül egy éve jelent meg Magyarországon. Tavaly osztrák hulladékszállítók a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorjára 482 tonna zöldlistás hulladékot hoztak be papírok nélkül. Ezt a település hulladéklerakójában, és – a gabona mellett – a régi malomban helyezték el. Az osztrák vállalkozó azt mondta, a szemetet újrahasznosítják.

Ezzel védekezett a Bács-Kiskun megyei eset kapcsán a hatóságok célpontjába került kunbajai cég is. A vállalkozáshoz felesége és gyermekei révén a helyi polgármester, Halász István is kötődik. Ő egyébként különböző dolgok illegális importjából nagy gyakorlatra tett szert az elmúlt években. 2003-ban másfél év börtönbüntetést is kapott, amiért nagy mennyiségű üzemanyagot fiktív számlákkal érték alatt vámoltatott el.

Halász István lapunk kérdésére tagadta, hogy bármi köze lenne a megvádolt Szinkron 99 Kft.-hez. Elmondta, feleségétől külön él – ezt a településen élők cáfolták. Az ügy kiskunmajsai gyanúsítottja pedig azt állította, személyesen Halásszal tárgyalt a bálák ideiglenes elhelyezéséről. A polgármester azt is állította, nem háztartási hulladékot, hanem szelektíven válogatott papírt és műanyagot szállítottak Kunbajára. Utóbbi szerinte egy műanyag-feldolgozó üzembe került volna. Ezt Halász feleségének testvére üzemelteti.

Közben a rendőrség közölte: a Bács-Kiskun megyei botrány kapcsán eddig két gyanúsítottat hallgattak ki, s már több olyan társaság tevékenységét is vizsgálják, amelyek külföldről származó hulladék Magyarországra szállításával foglakoznak. A környezetvédelmi tárca arról is tájékoztatott, hogy a főként műanyagból és papírból álló bálák behozatalához a cégnek környezetvédelmi engedélyt kellett volna kérnie. Ezt úgy kerülte ki, hogy zöldhulladékként szállította a szemetet. Ehhez bejelentési kötelezettsége lett volna, de azt is elmulasztotta.

Ezek is érdekelhetik