Hírek

2006.12.12. 18:16

Óvatos munkaerőpiaci nyitás

Közel 140 szakmában engedélyezné a kormány, hogy a január elsején az Európai Unióhoz csatlakozó Románia és Bulgária állampolgárai munkát vállaljanak Magyarországon.

Europress-összeállítás

A kormány előzetesen a munkaerőpiac részleges megnyitását javasolja Románia és Bulgária 2007. január 1-es európai uniós csatlakozása utáni időszakra – közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a munkaerő-piaci stratégiáról szóló egyeztetésen. Mint elmondta, a kormány tervei szerint csatlakozás első két évében mintegy 130–140 szakmára terjed ki az automatikus, minden egyéb vizsgálatot mellőző engedélykiadási gyakorlat. Ezekre az állásokra korlátozás nélkül jelentkezhetnek a munkavállalók. A miniszterelnök hozzátette: a szóban forgó szakmákat az év végéig megszületendő kormányhatározat melléklete fogja tartalmazni, de a felsorolt területeket félévente felül kell vizsgálni.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Csak a kormánypártok és az MDF ment el az egyeztetésre – fotó: Darnay Katalin
[/caption]Az ügyben az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkáltatói és munkavállalói oldala között éles nézeteltérés alakult ki. Horváth Gábor, a munkáltatói oldal nevében a nagyobb nyitás mellett foglalt állást, mondván, az eddig lefolytatott egyeztetések alapján a munkaadók többsége ezt támogatja. Szerintük ez egy soha vissza nem térő lehetőség, mert az új munkavállalók egy része a mi nyelvünket beszéli. Horváth túl hosszúnak tartotta a féléves felülvizsgálati időt, a tervezett engedélyezési rendszert pedig bürokratikusnak nevezte. Az OÉT munkavállalói oldalának nevében Szabó Endre viszont hangsúlyozta: a korlátozott nyitást tartják jobb megoldásnak, úgy hogy közben törekedni kell a belátható időn belüli teljes nyitásra. Felidézte: a szakszervezetek korábban minden fórumon kritizálták más országok részleges munkaerő-piaci korlátozását.

A parlamenti pártok közül az MDF, az SZDSZ és az MSZP vett részt az egyeztetésen. A KDNP már korábban jelezte: nem megy el a találkozóra, a Fidesz hétfőn szintén a távolmaradás mellett döntött. A párt indoklása szerint ez csak egy PR-akció. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány két évvel ezelőtt azzal fenyegette az ország lakosságát, hogy a határon túli magyarok esetleges Magyarországra jövetele a munkaerőpiac és a nyugdíjrendszer összeomlásával fenyeget.

A kormány javaslatát kedden Dávid Ibolya, az MDF elnöke is támogatta. Kifejtette: csak azokon a területeken kell megkönnyíteni a munkavállalást, ahol Magyarországon munkaerőhiány van. Ide sorolta az élelmiszeripart, az építőipart, az egészségügyet és a textilgyártást. Hasonlóan fogalmazott Hiller István, az MSZP elnöke is.

Kuncze Gábor, a szabad demokraták vezetője viszont a teljes nyitás mellett érvelt. Emlékeztetett arra, hogy amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, azt várta volna, hogy a többi ország nyíljon meg a magyar munkavállalók előtt, de nem így történt. Hozzáfűzte: utólag igazolná ezeknek az országoknak az álláspontját, ha Magyarország is korlátozást vezetne be. Markó Béla a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke egy hónappal ezelőtt úgy foglalt állást: a magyarországi munkaerőpiac teljes megnyitása lenne a romániai magyar közösség érdeke.

Több millióan már most is az unióban dolgoznak

Nem kell attól tartani, hogy Románia januári EU-csatlakozása után az ország munkát kereső állampolgárai özönlenék el a régebbi tagállamokat – mondta a napokban Budapesten Emil Constantinescu volt román államfő, aki szerint már most is több millió honfitársa dolgozik az unióban. Ez nem túlzás: a 22 milliós országból az elmúlt években tömegesen vették az irányt az unió, elsősorban Dél-Európa felé. Constantinescu érvelésével szakértők is egyetértenek, ám a jelek szerint ez sem elégíti ki az érintett nyugat-európai államokat: Nagy-Britannia például, amely a 2004-es bővítés idején még korlátozás nélkül megnyitotta munkaerőpiacát, most a magyarhoz hasonló korlátozásokat tervez. Magyarországon a rendszerváltás óta hivatalosan 90 ezer román állampolgár – többnyire erdélyi magyarok – kértek munkavállalási engedélyt. A kormány azonban attól tart, 2007-től könnyen hazánkban ragadhatnak azok, akik Nyugat-Európában nem jártak szerencsével.

Ezek is érdekelhetik