Hírek

2008.03.25. 18:35

Lesz-e tisztújítás?

Rendkívüli küldöttgyűlés összehívását szorgalmazza az SZDSZ ügyvivői testülete és frakciója, mely megnyithatja az utat a teljes körű tisztújításhoz – jelentette be Kóka János pártelnök.

Éber Sándor

Szinte naponta újabb álküldött kerül elő az SZDSZ elnökválasztási botrányában. Fodor Gábor kampánycsapatának egyik tagja, Zagyvai Márton ugyanis egy olyan fotón szerepel a Népszabadság tegnapi számában, amelyen felmutat egy szavazókártyát. Budapest XXI. kerületének párttagja azonban nem volt regisztrált küldött, így nem voksolhatott. Zagyvai azzal védekezett, hogy az Új Generáció egyik tagjától kapta a szavazókártyát, de csak az alapszabály módosításáról szóló nyílt szavazásban vett részt, az elnökválasztáson nem. Beismerte, hogy hibát követett el, lemondott minden pártban betöltött tisztségéről, és jelezte kilépését az SZDSZ-ből.

A HírTV korábban öt borsodi és egy szabolcsi álküldött ügyét tárta fel. A Jüttner Csaba vezette bizottság azt állapította meg, hogy Fodor érdekében történt csalás. A jelentés után a környezetvédelmi miniszter, Béki Gabriella, Szent-Iványi István és John Emese is felfüggesztette ügyvivői testületi tagságát.

Kóka János tegnap már azt javasolta, hogy a párt ügyvivői testülete kezdeményezze rendkívüli küldöttgyűlés összehívását az országos tanácsnál. Valószínűleg módosítják majd a párt alapszabályát is annak érdekében, hogy ne történhessenek a tavaly márciusi elnökválasztáson történtekhez hasonló visszaélések. Elvárják, hogy mondjon le a pártban viselt tisztségéről és lépjen ki az SZDSZ-ből, aki bármilyen módon is részt vett a csalásban.

„Jó döntés, de a küldöttgyűlésnek egyúttal tisztújítónak is kell lennie, mert csak így lehet rendbe tenni a problémákat” – reagált Kóka korábbi bejelentésére lapunknak Szent-Iványi István. A liberális EP-képviselő akkor tér vissza az ügyvivő testületbe, ha tisztújítás is lesz. Szent-Iványi nem mérlegeli, hogy jelöltként elindulna a párt elnökválasztásán, de nem is zárja ki ennek lehetőségét. Szent-Iványi szerint szigorítani kell a jövőben a küldöttek ellenőrzését.

A pártból Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, és Léderer András is a küldöttgyűlés összehívása és a tisztújítás mellett érvelt. Utóbbi, az SZDSZ új Generáció elnöke etikai vizsgálatokat is akar a Baranya megyei beléptetések és kizárások kapcsán is.

A Hírszerző szerint hat ormánsági küldött az elnökválasztás első fordulójában még Fodorra szavazott, de a második etapban már Kókára. Mali Zoltán – a személyét ért vádak miatt már kilépett a pártból –, aki Baranyában igen sikeresen duzzasztotta a liberálisok létszámát, a portál szerint sms-ben értesített Kuncze Gábort a küldöttek pálfordulásáról, amelyet drávapiski polgármestere instruált.

A botrány elérte Veszprémet is, mivel az SZDSZ megyei választmányának három alelnöke összehívta a rendkívüli választmányi ülést, hogy lemondásra szólítsák fel a „kókista” megyei elnököt, Tihanyi Lászlót. Az elnök szerint azonban erre az alapszabály nem ad lehetőséget.

Mécs az SZDSZ sírásóiról

„Az SZDSZ egykori alapítójaként végtelenül szomorúan figyelem az eseményeket, melyek miatt már korábban fel kellett függesztenem párttagságomat” – mondta lapunknak Mécs Imre. A jelenleg MSZP-s képviselő szerint súlyosan elítélendő, hogy Kuncze Gábor és Magyar Bálint példátlan és érthetetlen módon kampányolt Kóka János mellett. Magyart és Kókát az egykori liberális politikus az SZDSZ sírásóinak tartja.

Mécs szerint Kókának nincs semmi beágyazottsága a pártban, nem akarja annak eszmeiségét elfogadni, és gazdasági ügyei is aggályosak. „A válságra az egyetlen megoldás a tisztújító küldöttgyűlés azonnali összehívása lett volna, s egyedül Fodor Gábor vezetheti a válságból a pártot” – mondta a szocialista honatya. „Végjáték, mely nagyon szomorú a magyar politikai élet szempontjából” – mondta lapunknak Tamás Gáspár Miklós, aki 2000-ben lépett ki az SZDSZ-ből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!