Hírek

2008.03.20. 10:17

Mindenáron el kell kerülnie a fogságot az izraeli katonáknak

Az izraeli hadsereg parancsba adta katonáinak, hogy nyissanak tüzet, ha palesztin fegyveresek megpróbálnak foglyul ejteni közülük valakit

mti

Az izraeli hadsereg parancsba adta katonáinak, hogy nyissanak tüzet, ha palesztin fegyveresek megpróbálnak foglyul ejteni közülük valakit - akkor is, ha ezzel saját bajtársuk életét is veszélyeztetik - adta hírül az izraeli közszolgálati rádió csütörtökön.

A rádió a Gázai övezet határa mentén szolgáló egyik tartalékos alakulat tagjától értesült a parancsról, amely tudomása szerint azt célozza, hogy "mindenáron" elkerüljék Gilád Salit izraeli tizedes esetének megismétlődését.

Salitot palesztin fegyveres csoportok ejtették foglyul egy közös rajtaütésben 2006 júniusában, s mint azóta kiderült, zavarba esett társai nem nyitottak tüzet az emberrablókra.

A tizedes mindmáig fogságban van, szabadulásáért cserébe több száz bebörtönzött palesztin szabadon engedését követeli Izraeltől a Gázai övezetben hatalmon lévő iszlamista Hamász mozgalom az egyiptomi közvetítőkkel zajló tárgyalásokon.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem volt hajlandó magyarázatot fűzni a rádió értesüléséhez, hangsúlyozva, hogy "nem szokás tájékoztatást adni a katonáknak adott parancsokra vonatkozóan".

Ezek is érdekelhetik