Kék hírek

2016.01.18. 13:02

A falat megbontva akartak szökni a szolnoki börtönből

Négyen meg akartak szökni, ezért három zárkatársukat napokig veréssel vették rá, hogy véssék ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet falát.

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék másodfokon eljárt büntetőtanácsa részben megváltoztatta a Szolnoki Járásbíróság első fokon hozott határozatát a szolnoki BVI-ből szökni próbáló, társaikkal erőszakoskodó vádlottak büntetőügyében – tájékoztatta lapunkat az ügyről a Szolnoki Törvényszék sajtócsoportja.

A megállapított tényállás lényege szerint a négy vádlott és a három sértett a szolnoki börtönben töltötték jogerős szabadságvesztés büntetésüket. Egy időben, 2009. szeptember 28. és október 3. között, hat napon keresztül mind a heten egy zárkában voltak összezárva. Az elsőrendű vádlott már az első közös helyiségben eltöltött napon igyekezett cellafőnöki státuszát kiharcolni: az egyik fogvatartottat ököllel tarkón ütötte, majd elvette tőle a tusfürdőjét és testápolóját.Ez inzultust követően négy fogvatartott – a négy vádlott – megállapodott abban, hogy a büntetés-végrehajtási intézetből megkísérelnek megszökni. Falbontással próbálkoztak, de a fal vésésével a három sértettet bízták meg, akiket különböző bántalmazási módszrekkel kényszerítettek az „engedély nélküli” munkálatokra.

Az első rendű vádlott ruhájukat széttépve lerángatta a priccsen heverő elítélttársakat, a másodrendű vádlott pedig az egyik alkalommal úgy rúgta háton a csapnál tartózkodó egyik sértettet, hogy az a csapnak esett, melynek következtében betörte a fejét. A harmad- és negyedrendű vádlott is többször fenyegetéssel, illetve bántalmazással vették rá a sértetteket arra, hogy folyamatosan bontsák a börtön zárkájának a falát. Miután az intézet személyi állománya észlelte a szökési előkészületeket, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet az „illegális” falbontás miatt megállapította a felbújtók felelősségét, fegyelmi eljárást indított a fogvatartottakkal szemben, akik belső hatáskörben büntetést is kaptak (büntetőeljárás azért nem indult, mivel e bűncselekmény előkészületi szakban maradt, amit a Btk. nem rendeli külön büntetni).

Az első fokon eljáró Szolnoki Járásbíróság szökési kísérletért nem, „csupán” a bántalmazásokért vonta felelősségre a négy erőszakoskodó vádlottat. A fellebviteli szerv, a Szolnoki Törvényszék pedig a részben megváltoztatott döntése szerint az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül, mint különös visszaesőt négy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte rablás bűntette, három rendbeli, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntette és testi sértés vétsége miatt. A másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat háromrendbeli, társtettesként elkövetett kényszerítés bűntettében, mint többszörös visszaesőket találta bűnösnek. Előző kettőt halmazati büntetésül egy év és tíz hónap, utóbbit egy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet szerint mindegyik vádlottat kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből.

Mészáros Géza -->

Ezek is érdekelhetik