TESTI SÉRTÉS

2017.12.18. 17:28

Összevesztek 1500 forinton: nagymamáját és kisfiát is bántalmazta a részeg szolnoki férfi

A Szolnoki Törvényszék 2017. december 6-án lényegét tekintve helybenhagyta a Szolnoki Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a harmincas éveiben járó férfit, aki tavaly nyáron Szolnokon egy családi veszekedés során bántalmazta idős nagyanyját és kisfiát. Az ítélet jogerős.

Az eset 2016. július 21-én délután 16.00 óra körül az egyik szolnoki családi ház konyhájában történt. A férfi ittas volt. Nagyanyja azzal vádolta meg, hogy a konyhaasztalról elvitt 1.500 Ft-ot, amin előbb hangosan veszekedni kezdtek, majd a vita tettlegességgé fajult.

A férfi két öklével mellkason ütötte az idős asszonyt, aki a fürdőszobaajtónak esett, majd a kezébe vett egy seprűt és a nyelével a hölgy csuklójára ütött.

Ezt követően felemelte és a konyhában lévő sarok ülőgarnitúrára dobta alig 7 éves kisfiát, majd jobb kezével fejen ütötte a gyermeket. A bántalmazás következtében az idős nagymama és a gyermek 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: testi sértést követ el, aki más testi épségét sérti. Ha az okozott sérülés nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Súlyosabban minősül azonban a bűncselekmény, ha mint jelen esetben is, kisgyermek, azaz védekezésre képtelen személy, vagy ahogyan a nagymama esetében, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el.

Utóbbi esetekben a könnyű testi sértést három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság járt el első fokon: 2016. december 12-én a férfit a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte – tájékoztatta honlapunkat a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya.

Az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék a napokban, 2017. december 6-án meghozott határozatában az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta, így az ügy jogerősen lezárult.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!