FRISSÍTVE

2018.01.03. 11:41

Hatalmas pusztítást végzett egy robbanás Újszászon, a ház szinte teljesen megsemmisült – GALÉRIA

Hangos durranás zavarta meg az Újszászon élők nyugalmát szerda délelőtt. Egy családi házban történt robbanás, mely szinte a földdel tette egyenlővé az ingatlant. A házban lakó férfit mentőhelikopter szállította kórházba súlyos, életveszélyes sérülésekkel.

Cserép, üveg és fagerenda darabok borították be az újszászi Csillag utcát, amikor szerda dél körül a helyszínen jártunk. A családi házból szinte csak törmelék maradt, a környéket pedig tűzoltók, rendőrök, mentősök és bámészkodók lepték el.

Még a szomszéd utcában lakók is arról számoltak be honlapunknak, hogy olyan hatalmas durranást hallottak, amibe még az ablaküvegek is beleremegtek. Annyira hangos volt a robbanás, hogy azt hitték, náluk vagy a szomszéd házban történt valami.

„Három percig semmit nem lehetett látni, olyan porfelhő volt. Nálam betört az ajtó üvege, de a szemben lakó szomszédnál az összes ablak kiszállt”

– emlékezett vissza az egyik közelben lakó férfi.

Egy másik, messzebbről érkezett kíváncsiskodó elárulta, hogy a szerencsétlenül járt férfi most újította fel a házat, egész nyáron ezen dolgozott, most viszont mindez semmivé lett. Úgy gondolja, hogy csak erős gáznyomás okozhat ekkora károkat.

A mentőhelikopter az égési sérüléseket szenvedett férfit a budapesti honvédkórházba szállította.

A felrobbant ház ablaküvegei a szemben lévő lakásig repültek, melynek ablakait szintén kitörte a robbanás, de nem csak az alsó szinten, hanem az emeleten is. Az ott élő házaspár épp a mindent beborító üvegszilánkokat próbálta meg feltakarítani.

– A szobába indultam rejtvényt fejteni, amikor egy nagy villanást láttam, majd a robbanás belökött az előtérbe – idézte fel Pálinkás Gyula.

– Tán meteor csapott be? – gondoltam hirtelen – , de amikor kinéztem, láttam, hogy a szomszéd előjön a romok közül. Kérdeztem tőle, hogy mi történt, de nem szólt semmit. Nagyon sajnálom szegény embert, mert sokat dolgozott azon a rossz állapotú házon.

– Azt tervezte, hogy amint jobbra fordul az idő, a tető régi cserepeit is lecseréli. Nem tudom, hogy volt-e biztosítása, de remélem, hogy igen.

– Nekünk szerencsére van, ezért szóltam a feleségemnek, hogy minél előbb értesítse a biztosítót, hogy felmérjék a kárt, mert nem lehetünk ablak nélkül télen... – aggodalmaskodott a férfi, aki azt gyanítja, hogy az elavult gázkonvektorok okozhatták a robbanást.

S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, hogy a szolnoki hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett a helyszínre, ahol 150 méteres körzetben kiürítették a lakóházakat.

Az intézkedés három ház öt lakóját érintette, akik – miután a közműszolgáltató szakemberei megszüntették a gázszivárgást – visszatérhettek otthonukba.

– A robbanás olyan erejű volt, hogy a családi ház szinte teljesen megsemmisült, a szétrepülő törmelék a szomszéd házakat is károsította.

– A detonáció az utca felé irányult, a romok az árokba és az úttestre borultak. Az Életjel Mentőcsoport kutyás keresői átkutatták a romokat, ahol az elsődleges felderítés alapján senkit nem találtak. Az épületben tartózkodó férfi saját erejéből hagyta el a házat a robbanás után.

Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást az ügyben és vizsgálja a felelősség kérdését.

Molnár Péter újszászi polgármester, aki szintén a helyszínre érkezett, honlapunknak elmondta, hogy a férfi egyedül lakott az épületben, szoktak nála unokák is tartózkodni, de aznap szerencsére nem voltak ott.

Az önkormányzat segíti, támogatja a férfit és családját, bár úgy néz ki, súlyos sérülései miatt hosszú ideig a kórházban marad. Ha pedig hazajön, minden bizonnyal valamelyik rokon ad szállást neki.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!