Közélet

2006.12.09. 12:29

Aláírások a vasúti váróért

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a kétpóiak a vasúti várójuk miatt. A felújítás „eredményeként” ugyanis rosszabbá váltak a körülmények.

SZOLJON

Zárva a felújított állomás

Az uniós támogatással folyó vasútrekonstrukció részeként megújult a kétpói állomás is. A klimatizált épületet azonban kizárólag a vasúti berendezéseknek tartják fenn, az utazóközönség kiszorult belőle. Hiába lenne tehát lehetőség rá, hogy megfelelő körülmények között várjanak a kétpóiak a gyakran bizony nem túl pontosan érkező vonatokra, kénytelenek beérni a huzatos plexitetővel.

— Azzal már megbékéltünk, hogy a jegykiadás megszűnt. Azt is elviseljük, hogy nincs, aki tájékoztasson bennünket az igen gyakori késésekről. Most viszont már arra sincs lehetőségünk, hogy legalább az eső meg a szél elől védett helyre húzódjuk — panaszkodik T. Istvánné, aki naponta ingázik Mezőtúrra Kétpóról.

A Szolnok-Lökösháza vasútvonal az Európai Unió Kohéziós Alapjának köszönhetően újul meg. Többek között új, széles peronokkal látják el a vonalszakasz állomásait, cserélik a korábbi elavult biztosítóberendezéseket és az új elektronikus jelzőrendszer létesítése is része a MÁV beruházásának. A kétpói állomásépület azonban áldozatul esett a nagyszabású felújításnak. Pontosabban magát az épületet felújították, klimatizálták, igazán korszerűvé vált. Csak épp az ajtaját zárták be az utazók előtt.

Nagy értékű műszaki berendezések, gépek foglalják el a helyet, az utasok pedig kiszorultak a peronra. Az újonnan épített modern plexifedél bizony igencsak huzatos, hiszen oldala sincsen. Pedig néhány éve még pénztár és hangosbemondó működött az állomáson. A jegykiadó ráadásul a váróterem fűtését is ellátta, így ha nem is túl komfortos, de a mostaninál mindenképpen jobb körülmények között várakoztak az ingázó diákok és munkába járók.

A vasúttársaság költségtakarékossági intézkedései azonban mostanra Kétpót is elérték, megszűnt a jegykiadás, s vele a fűtött váró éppúgy, mint az információszolgáltatás. — Kényelmetlen, balesetveszélyes, összességében sokkal rosszabbá váltak a körülményeink — mondja az egyik várakozó fiatal hölgy. — Kétéves a kislányom, ha vele utazunk, bizony nagyon félek. Nem könnyű átbotladozni vele a vasúti átjárón és végig a peronon. Attól is félek, hogy megfázik, hiszen a semmi közepén mindig fúj a szél. Mostanáig szerencsénk volt, jó az idő, de mi lesz télen, ha tényleg hideg lesz?

A kétpóiak most Líbor Róbert szervezésében aláírásgyűjtésbe kezdtek a vasúti váró miatt. Szeretnének legalább annyit elérni, hogy a műanyag tető oldalára is borítás kerüljön. A tiltakozó aláírások szépen gyűlnek, a tervek szerint a MÁV vezetéséhez juttatják majd el az íveket.

Ezek is érdekelhetik