Közélet

2006.12.13. 15:04

Egy éven belül megtelhet élettel a logisztikai központ

Szolnokon a logsztikai központ a bizonyság arra, hogy a város képes a lehetőségeit kihasználni — mondta a megyeszékhely polgármestre. Szalay Ferenc a város korábbi vezetőjével vágta át a nemzeti színű szalagot, ezzel átadva a logisztikai központot.

SZOLJON

Műszaki tartalom:

9200 négyzetméternyi rakterület

3900 négyzetméteres konténerterminál

3900 négyzetméternyi üzemi út

4700 négyzetméter parkoló

Egy 2000 köbméter befogadóképességű tározó tó

Megújulhatott 100 négyzetméternyi épület

Botka Lajosnénak külön is köszönetet mondott a polgármester, aki kiemelte: a logisztikai központ ciklusokon átívelő beruházás eredményeként valósulhatott meg. Így az jól példázza, hogy a város fejlődése érdekében az itt élők képesek az együttgondolkodásra.

A logisztikai központ öttlete még 1996-ban fogalmazódott meg. Akkor hozta létre a MÁV és város közösen a Logiszol Kft-t. Előrelépés azonban megfellő pályázatok híján az eu-csatlakozásig nem történt. A 1,5 milliárd forintos fejlesztés ugyanis 90 százalékos uniós támogatással valósult meg. A pénből közművesítették a 8,5 hektáros területet, megerősíteték az odavezető utakat és új csomópontokat alakítottak ki.

A létesítményt üzemeltető Logiszol Kft. ügyvezető igazgatója, Simon István szerint egy éven belül élettel telhet meg a központ. A befektetők révén raktárcsarnokok, hűtőházak épülhetnek. A kiszolgáló épület felújítása, egy vám központ kialakítása pedig már a közel jövőben megkezdődik.

Szolnoki Logisztikai Központ

A logisztikai központ fejlesztését előkészítő gazdasági társaság 1996-ban alakult a MÁV és az akkori önkormányzat kezdeményezésére. A terület tulajdonviszonyainak rendezése, illetve a megfelelő uniós pályázati források hiánya miatt sokáig jelentős előrelépésről nem beszélhetünk a cég, illetve a központ életében. Uniós tagságunkat követően felgyorsultak az események. Ekkor már rendelkezésre álltak olyan pályázati lehetőségek, melyeknek köszönhetően elindulhatott a hatmillió euró összértékű beruházás. A 90 százalékos támogatáshoz Szolnok önkormányzatának 10 százalékot kellett hozzáraknia. Az engedélyes tervek elkészítése, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, illetve azok uniós elfogadtatása további egy esztendőt vett igénybe, így a tényleges kivitelezés 2006 januárjában indulhatott meg.

A logisztikai központtal összefüggésben megerősítették a Nagysándor József utat, a Téglagyári és a Fék utakat. További járdák és közvilágítás is tartozik még ehhez a nagy értékű fejlesztéshez. Emellett készült kerítés, ivóvízhálózat, szennyvízcsatorna, bevezették a területre a gázt, kiépítették az elektromos hálózatot, elkészült a térvilágítás.

A logisztikai központtal összefüggésben megerősítették a Nagysándor József utat, a Téglagyári és a Fék utakat. További járdák és közvilágítás is tartozik még ehhez a nagy értékű fejlesztéshez. Emellett készült kerítés, ivóvízhálózat, szennyvízcsatorna, bevezették a területre a gázt, kiépítették az elektromos hálózatot, elkészült a térvilágítás. Műszaki tartalom: 9200 négyzetméternyi rakterület

3900 négyzetméteres konténerterminál

3900 négyzetméternyi üzemi út

4700 négyzetméter parkoló

Egy 2000 köbméter befogadóképességű tározó tó

Megújulhatott 100 négyzetméternyi épület -->

Ezek is érdekelhetik