Közélet

2006.12.18. 15:37

Figyelem, átszállás..!

Ha vonattal, autóbusszal utazunk valahová, előfordulhat, hogy többször is át kell szállnunk úticélunkig. A helyzet csak bosszantóbbá válik, ha egy-egy csatlakozásnál hosszú perceket, esetleg órákat kell várnunk.

SZOLJON

— Szerintem a világ legrosszabb dolga a várakozás. Én azonban alaposan megtanultam, hogy üssem el az olykor másfél órás egy helyben ülést — meséli egy megyénkben élő fiatal hölgy. — Szegedre jártam főiskolára. Amíg odaértem, háromszor kellett átszállnom. Busszal indultam otthonról, Szolnokon a pesti vonatra szálltam, Ceglédtől egy másik szerelvénnyel utaztam tovább. Ez már önmagában is fárasztó. Különösen akkor volt bosszantó, amikor a buszról leszállva épp az orrom előtt ment el a vonat. A következő persze egy óra múlva indult. Aztán visszaúton, amikor mást sem vártam jobban, mint hogy hazaérjek, szintén áldozata lettem a közlekedésnek. Ha pár percet már késett a vonat, lekéstem a buszomat. Bosszankodtam, de valahol megértettem, hogy a társaságok nem tudják minden ember személyes igényeit egyszerre kielégíteni. Bár úgy hallottam, a MÁV a megújult menetrendjében a jobb csatlakozásokra is odafigyelt — teszi hozzá Angéla, aki ma már keveset utazik tömegközlekedéssel.
Az új vasúti rendszer megalkotásánál valóban kiemelt figyelmet fordítottak a zökkenőmentes átszállások kialakítására. — A csatlakozási pontokban minden órában, illetve kétóránként komplex (mindenhonnan-mindenhova történő) átszállás lehetséges, így jelentősen javulnak az utazók lehetőségei — tájékoztatták lapunkat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságán.

Érdemes elővételbe vásárolni a jegyet

Karácsonyi jegyvásárlási akcióval kedveskedik utasainak a Magyar Államvasutak Zrt. A jegyelővételt az ünnepek környéki pénztári sorban állás csökkentése érdekében hirdetik meg. Azok az utasok, akik 21-ig elővételben váltják meg legalább száz kilóméteres távolságra szóló menetjegyeiket, 100 kilométerenként 100 forint értékű kupont kapnak. Ezeket december 22-e és január 2-a közötti utzazásra kell felhasználni. A kuponokat a kiszolgálástól számított három hónapig bármely állomáson belföldi menetjegy, helyjegy, pótjegy vásárlásakor lehet beszámíttatni. Az akcióban részt vesznek a budapesti főpályaudvarok, a megyeszékhelyek állomásai — így természetesen Szolnok is —, a nagyobb forgalmú állomások, valamint a menetjegyirodák. Emellett a vasúti csomópontokon mozgó jegyárusok is lesznek majd.

Elmondták, hogy a csatlakozások száma is jelentősen nő, az ütemesség miatt kiszámíthatóságuk javul, továbbá a várakozási idő, a legtöbb esetben jelentősen csökken. Az IC és a gyorsvonatok is ezekben a nagyobb csomópontban találkoznak, ott a fővonalon található kisebb állomásokról és a mellékvonalak felől is a lehető legjobb csatlakozási idővel át lehet rájuk szállni. Ezek a pontok Hatvan, Füzesabony, Miskolc, Szerencs, Nyíregyháza, Debrecen és Cegléd állomásokon vannak.
Ám ezek az átszállások a vasúton utazókra vonatkoztak, sok embernek azonban buszozni kell ahhoz, hogy — akár a kiemelt csatlakozási pontokon — vonatra szálljon. Ezek az utasok, ahogy a fiatal lány példája is mutatja, időnként bosszankodnak az átszállások miatt. Annak ellenére, hogy a közlekedési társaságok minden évben egyeztetik a menetrendeket. — Apró hibák minden működő dologba lehetnek, mégis elmondhatjuk, hogy lehetőségeinkhez képest megfelelő csatlakozásokat biztosítunk a vonatról leszállóknak — mondta el érdeklődésünkre Papp László. A Jászkun Volnán Zrt. helyközi személyszállítási üzletágának forgalmi vezetője szerint megyénkben az átlagosnál több vasúti és közúti csatlakozási pont van, így komoly feladat számukra a decemberben változó vasúti menetrendhez igazodni. Rendszerint sikerül megoldani.
A vasúttársaság elmondása szerint mindig időben értesíti a volán cégeket a változásokról. — A tervezetet már nyáron (június végén) — elektronikus úton — megküldjük az érdekelt önkormányzatoknak és a Volán társaságoknak. Levélben tájékoztatást adunk a tervezett változásokról, és egy személyes menetrendi egyeztetésre hívjuk őket. Az egyeztetéseken kölcsönösen próbáljuk a két közlekedési ág csatlakozását kialakítani. Sajnos nem mindenki jön el a megbeszélésekre — tudtuk meg Kavalecz Imrétől. A MÁV sajtószóvivője hozzátette, idén is volt júliusban egyeztetést, amelyre meghívták többek között a Jászkun Volán Zrt. képviselőit is, azonban ők e-mailben jelezték, hogy nem vesznek részt. — Az, hogy nem voltunk ott, nem jelenti azt, hogy nem alkalmazkodtunk azonnal a módosításokhoz — reagált a Papp László. — Amint nyilvánvalóvá vált az új menetrend, intézkedtünk a csatlakozások biztosításáról. Előfordul, hogy időközben is vannak változások, olyankor mi ahhoz a lehető leggyorsabban alkalmazkodva korrigáljuk a járatainkat. Nekünk legfontosabb, hogy az utasok zökkenőmenetesen közlekedhessenek. Nem áll szándékunkban olyan vonalakon buszokat indítani, ahol vonat is jár. Inkább a csatlakozásokra koncentrálunk, hogy mindenki zavartalanul eljuthasson úticéljához — mondja a vezető. Ennek biztosításához a menetrendi módosításokat, illetve a vágányzári menetrendeket is folyamatosan küldi a MÁV a volántársaságnak.

 

Érdemes elővételbe vásárolni a jegyet Karácsonyi jegyvásárlási akcióval kedveskedik utasainak a Magyar Államvasutak Zrt. A jegyelővételt az ünnepek környéki pénztári sorban állás csökkentése érdekében hirdetik meg. Azok az utasok, akik 21-ig elővételben váltják meg legalább száz kilóméteres távolságra szóló menetjegyeiket, 100 kilométerenként 100 forint értékű kupont kapnak. Ezeket december 22-e és január 2-a közötti utzazásra kell felhasználni. A kuponokat a kiszolgálástól számított három hónapig bármely állomáson belföldi menetjegy, helyjegy, pótjegy vásárlásakor lehet beszámíttatni. Az akcióban részt vesznek a budapesti főpályaudvarok, a megyeszékhelyek állomásai — így természetesen Szolnok is —, a nagyobb forgalmú állomások, valamint a menetjegyirodák. Emellett a vasúti csomópontokon mozgó jegyárusok is lesznek majd.

-->

Ezek is érdekelhetik