Közélet

2006.12.05. 16:11

Raktárban rekedt cipellők

A jelmeztárban a korhű ruhák régi korokat, neves színdarabokat, híres színészeket elevenítenek meg. — A ruhák között különleges kincseket is őrzünk — mondta Debreczeni Ildikó, a szolnoki Szigligeti Színház mellett működő jelmeztár tulajdonosa.

SZOLJON

Mindenféle ruhák lógnak a fogasokon

Nemcsak női ruhák lógnak a fogasokon. Bár Jean Poiret: Őrült nők ketrece című színművében a férfiak is szoknyát hordtak. Nem csak a darabban, hanem a ruhapróbák idején is jót mulattak a szereplők Quintus Konrád, Petridisz Hrisztosz, Kárpát Attila, Eller Gusztáv, Deme Gábor, Boda János.

— Némelyik nem csak attól olyan értékes, mert több méter anyagot felhasználtak varrás közben. Benne van a színész egyénisége, akire szabták. Shakespeare: Sok hűhó semmiért című darabjának ruháit Schäffer Judit, Kossuth díjas tervező álmodta meg. Ebben a darabban Beatrice szerepében Hernádi Judit estéről estére nagy tapsot kapott. Neki köztudottan szépek a lábai, azokat engedi kihangsúlyozni, mutatni. Ezért a ruhákból gyakran kivillan formás vádlija.

— A színpadra tervezett ruháknál ügyelnünk kell arra, hogy az korhű, ugyanakkor kényelmes legyen — tudtuk meg az országszerte ismert jelmeztervezőtől. Debreczeni Ildikó nem csak a Szigligetinek, hanem neves fővárosi színházaknak is tervez ruhákat.

— A színészek kényesek arra, hogy a ruha, a cipő ne vonja el figyelmüket az előadásról. Ezért az anyagok finomak és könnyűek, a lábbelik pedig egyedi készítésűek. A Jóban rosszban népszerű televíziós sorozatból ismert Mihályfi Balázs 1992 és 1994 között volt a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja.

— Ő mindig ragaszkodott a már-már kitaposott cipőkhöz — mesélte a jelmezkivitelező. — Ha újat készítettünk, akkor széles orrút kért, hogy kényelmes lábbeliben a szerepre koncentrálhasson. A jelmezek között rábukkantunk egy koturnuszra, vagyis egy 30 centi magas talpú cipőre. Ez Huszárik Katának készült, Moliere: Úrhatnám polgár című vígjátékához.

— Két próbán tanulgatta, hogyan is kell benne járni, de végül feladta — tudtuk meg Debreczeni Ildikótól. A drága lábbeli így „lejátszott", azaz többé nem került elő a raktárból. Az ötezer jelmez között rábukkanhatunk Törőcsik Mari színpadi ruháira is. Ezek az ő kérésnek megfelelően egyszerű szabásúak, már-már puritánok. Nem szereti, ha a jelmez miatt ő maga háttérbe szorul és elvonja a néző figyelmét a szerepről. A szürke ruhák mellett szemérmetlenül hivalkodónak tűnnek az operettek jelmezei.

— Sztárek Andrea számára tervezte évekkel ezelőtt Csík György ezt a piros spanyol ruhát — mutatott egy hatalmas méretű szoknyát a jelmeztár vezetője. — De van itt egy másik spanyolszoknya is. Az Kállay Bori művésznőé volt. Mindenkit elbűvölt egyéniségével. Mindig elérte, hogy a jelmeze az ő tervei alapján készüljenek. Ez a vörös-fekete ruha több alkalommal „fellépett" a színházon kívül megrendezett bálon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!