Közélet

2007.04.05. 09:58

Elhúzódó lomtalanítás

Húsvétra tiszta Szolnok. Legalábbis Deres Szabolcs, a Remondis elnök igazgatója abban bízik, hogy a következő napokban sikerül eltüntetniük a múlt hétvégi lomtalanítás nyomait.

SZOLJON

— Nem csak a guberálók tehetnek arról, hogy a lomtalanításkor szemétben úszott a város — mondta egy a szerkesztőségünket megkereső olvasó. A telefonáló szerint az igazi gondot az okozta, hogy a Remondis nem vitte al akkor a szemetet, amikora azt ígéret. Így guberálóknak volt idejük széttúrni a hulladék kupacokat.

Nagytakarításra hívták a szolnokiakat

Tisztasági hetet is hirdetett a napokban a Remondis. A társaság — az önkormányzattal közösen — civilszervezeteknek intézményeknek ingyenesen biztosít szerszámokat, és hulladékgyűjtő konténert a környezetük rendbe tételéhez. Bár az akció még nem zárult le, ám Deres Szabolcs, a Remondis elnök igazgatója szerint máris eredményes volt a kezdeményezés. A vártnál is többen csatlakoztak ugyanis a programhoz. A Városvédő Egyesület kezdeményezésére pénteken egy szeméttúrára is hívják az érdeklődőket. Ennek során a Remondis telephelyéről indulva ismertetik meg a szelektív hulladék gyűjtés és feldolgozás folyamatát.

Tény, hogy Szolnokon már nem először nyúlik hosszúra a lomtalanítás. Tavaly tavasszal is még hetekkel az akció után is éktelenkedtek az utcákon, a kukák mellett kimustrált ágyak, töredezett székek. Hogy a lomtalanítást idén sem sikerült időre befejezni, az Deres Szabolcs, a Remondis Zrt. elnök igazgatója szerint, nem a társaságon múlott.

— Szombaton és vasárnap is 65-70 alkalmazottunk dolgozott. Még a Remondis más vállalataitól is Szolnokra irányítottuk az autóinkat. Így összesen 22 járművel hordtuk a lomot napi tíz órán át — mondja az igazgató. Deres Szabolcs szerint, a lakosok nem tartották be a határidőket. A város egyik feléről szombaton, a másikról vasárnap vitték volna el a hulladékot. Csakhogy a város egész területén mindkét nap kerültek ki lomok. Sőt még azóta is. Így aztán egy-egy területet többször is végig kellett járnia a szállítójárműveknek. Ennek ellenére a Remondisnál is gondolkodnak azon, miként lehetne javítani a lomtalanítás rendszerén. Deres Szabolcs a legfontosabbnak a rendszerességet tartaná. Akár évente kétszer is, zöldhulladékok esetében pedig még ennél többször is megszerveznék az ingyenes begyűjtést.

A szakember azt is elképzelhetőnek tartja, hogy ne kettő, hanem négy vagy éppen nyolc részre osszák a várost, mindegyik területen máskorra hirdetve az akciót. Így kisebb területere tudnák összpontosítani erőiket. Ám a guberálókat így sem igen lehetne megelőzni. És ez a rendszer sem ér sokat, ha a lakosok később teszik ki a lomokat. Deres Szabolcs elmondta, a már kitett hulladékot mindenképpen elszállítják. Ezért a következő napokban, sőt valószínűleg még szombaton is járják a megyeszékhely utcáit autóik. Így reményeik szerint Húsvétra megtisztulhat a megyeszékhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!