Közélet

2007.05.25. 12:50

Hová folyhatott el a rengeteg pénz?

Martfűn hiányzik a számlák alapján beszedett vízdíj nagy része. Felmerült a gyanú, hogy sikkasztás történt a Városi Víz- és Csatornaműnél. A lakók bosszankodnak, s vegyes érzelmekkel tekintenek az ügyre.

SZOLJON

— Fel vagyok háborodva. A legrosszabb álmomban sem gondoltam volna, hogy a befizetett pénzem nem oda „folyik”, ahová kell — mondja bosszankodva egy idős asszony. — Nem csak én, hanem a legtöbb helyi lakos is tisztességesen fizette a vízdíjat, s most kiderült, hogy tán elsikkasztották — teszi hozzá.

Nagy valószínűséggel valóban ez történt Martfűn a Városi Víz- és Csatornaműnél. Kiderült ugyanis, hogy a számlák alapján beszedett víz- és csatornadíj jelentős része hiányzik. — A martfűi lakosságot az elmúlt hetekben folyamatosan foglalkoztatta ez a sajnálatos esemény — mondta el érdeklődésünkre dr. Bakonyi Péter. A település polgármestere május elején rendkívüli ülésen tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy a Víz- és Csatornaműnél pénztárhiány mutatkozott és a polgármesteri hivatal büntetőfeljelentéssel élt ismeretlen tettes ellen sikkasztás gyanújával.

A megyéhez került az ügy vizsgálata

A martfűi polgármesteri hivatal bejelentése alapján a Szolnoki Rendőrkapitányság rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen jelentős értékben elkövetett sikkasztás gyanújával — tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Kovács Ágnes elmondta, a nagy érték — több tízmillióra tehető — miatt a nyomozást a várostól átvette a megye. Eddig annyi tudható, hogy egy díjbeszedéssel megbízott személy ellen folyik a nyomozás. A gyanúsítottat egyelőre nem vették őrizetbe.

— Mekkora összegről van szó?
— A feljelentésben az az összeghatár szerepelt, amely a gyors vizsgálattal felszínre került. Ezt azonnal dokumentálni tudták az előzetes vizsgálódás során. Látszik azonban, hogy a végösszeg akár több tízmilliós is lehet.
A város vezetője azt is elmondta, hogy a rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan folyik egy belső vizsgálat is. — Ennek elsődleges célja, hogy munkaszervezési, szervezeti változásokkal a jövőben kizárják annak lehetőségét, hogy hasonló eset megtörténjen. Azt a munkatársat, akinél a pénztárhiány mutatkozott természetesen azonnal felfüggesztették az állásából, majd a fegyelmi eljárás után elbocsátották. A vízmű vezetője pedig benyújtotta lemondását — hangsúlyozta dr. Bakonyi Péter.
— Hogy derült ki a probléma?
— A vízmű vezetősége egy pályázathoz gyűjtött adatokat. Eközben észlelték, hogy valami nincs rendben.
— A hírek szerint a sikkasztás már hosszú ideje tart. Hogy maradhatott eddig titokban?
— A havi közel kétezres nagyságrendű számlázást, nyilvántartást a Magyar Államkincstár által biztosított — több vízműnél is alkalmazott — vízdíjszámlázó számítógépes programmal végezték. A vízműnél rendszeresen volt belső és külső ellenőrzés. Ezek során mindig mindent rendben találtak. Az évenkénti vízfogyasztási adatok is szokványos más hasonló nagyságrendű vízművek adataihoz hasonló tendenciát mutattak. A korábbi képviselő-testület is folyamatosan figyelemmel kísérte a víz- és csatornamű bevételeinek, kiadásainak alakulását, a bevétel elmaradást elsősorban az emelkedő rezsiköltségekkel és a lakosság csökkenő vízfogyasztásával magyarázták. Az intézmény bevételei eddig azonban mindig fedezték kiadásokat.

A polgármester szerint a rendőrségi vizsgálat várhatóan hosszadalmas lesz, hiszen több évre visszamenőleg szükséges a számlákat és a befizetéseket ellenőrizni. — Az eredményekről természetesen tájékoztatni fogjuk a lakosságot — tett hozzá Bakonyi Péter.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!