Közélet

2007.05.19. 14:55

Ki fog bele építkezésbe?

Ha valaki építkezésbe kezd, igyekszik minden költséget előre kiszámolni. Azután mégis jön a nagy meglepetés, amikor a tervezettnél sokkal mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

SZOLJON

Egy építkezés teljes költsége attól is függ, hogy mekkora az építmény és attól is, hogy milyen anyagokkal dolgoztak az építők. Egy átlagos családi ház mindenesetre nagyjából húsz- és harmincmillió forint közötti összegből készül el.

Lakócsalogató árak

Szászbereken alacsony ingatlanárakkal próbálják csalogatni a letelepülőket. — A szokásos áraknál kevesebbért kínáljuk az önkormányzati ingatlanokat — közölte Bakó Krisztián jegyző. De akinek még annyi pénze sincsen, annak talán könnyebbséget nyújt, hogy nem kell egy összegben kifizetnie a vételárat. A telekár felét a szerződéskötéssel egyidejűleg, az összeg másik részét pedig a használatba vétel után két évvel köteles törleszteni. Ez idő alatt a telket be kell építeni. Ha a leendő tulajdonos egy összegben kifizeti a vételárat, akkor a vásárlást követő négy éven belül kell beépíteni a telket.

— Az építkezés során többféle engedélyre is szükség van. Először is nagyon fontos, hogy a terület papírjai rendben legyenek — tudtuk meg Paróczai Dezső ingatlanszakértőtől. — Bizonyos esetekben, például egy műemléki környezetben, kiemelt övezetben, nem árt elvi építési engedélyt beszerezni már a telekvásárlás előtt. Előfordulhat ugyanis, hogy az elképzelt épület nem felel meg az előírásoknak.

Szigorúak az építőanyagokra vonatkozó szabályok is. A szakember szerint érdemes odafigyelni az energetikára is. Amennyiben az építmény az elvégzett munkálatok után rendeltetésszerű és biztonságos, használatra alkalmassá vált, az építtetőnek az építésügyi hatóságtól használatbavételi engedélyt kell kérnie. Ennek hiányában nem szabad használni az építményt. Aki illetékmentességet kér, annak ezt be kell jelentenie, mert ha ezt nem teszi meg, ki kell fizetnie az illetéket.
Ami pedig a telekárakat illeti, nagy különbség van a megyeszékhely és a vidéki települések között. Míg Szolnokon gyakorlatilag öt milliótól vásárolhatóak telkek, addig a kisebb településeken már egy-két millióért is lehet területet vásárolni. Sőt van, ahol jelképes összegért — egy forintért — is adnak.

— Tiszaroffon a polgármesteri hivatal megállapodást kötött a kisebbségi önkormányzattal, így szocpolos házat ingyen kapnak a hátrányos helyzetű emberek — mondta Kamarás Zsolt polgármester. — A fiatalok letelepedéséhez is nyújtunk segítséget. Az első lakáshoz, házhoz 100 ezer forint támogatást adunk. Kétpón nagyon kevesen akarnak mostanság letelepedni. Ezért az önkormányzat már tíz éve ingyen adja a telkeket.
— Aki nálunk szeretne ingatlant venni, annak magáért a földért nem kell fizetnie — tájékoztatta lapunkat Boldog István, Kétpó polgármestere. — Ha valaki házat épít, vagy vesz, akkor 400 ezer forint támogatást adunk. Ahhoz viszont, hogy valaki felvehesse ezt az összeget, kérelmet kell benyújtania az önkormányzatnak, melyet a képviselőtestület bírál el.
Szolnokon az árak széles skálán mozognak. A belvárosban igen borsos árakat kérnek egy-egy szabad területért. Szandaszőlősön és a Holt-Tisza-parton azonban olcsóbban lehet telekhez jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!