Közélet

2007.07.16. 13:10

Támadnak a bogarak

Szolnok belvárosát ellepték a bogarak. Sok lakos panaszkodik a lakásba bemászó, repkedő, fekete ízeltlábú raj miatt. Szakértő elmondása szerint azonban nincs ok a félelemre, az állatok ártalmatlanok, a rajzás pedig nem rendkívüli esemény, minden évben megtörténik.

SZOLJON

B. György szolnoki lakos tegnap éjszaka háza erkélyén állva lett figyelmes a közeledő rajra. Mint elmondta ezer számra  gyűltek össze a bogarak a lámpa fényénél. Hajnal felé hallani lehetett az ablakon esőcsepp-szerűen kopogó állatokat. Le kellett engednie a redőnyöket védekezés képpen, azonban még így is hajnalig hajkurászhatták a bent lévő bogarakat.

Az állat neve selymeshátú futó. Külső jegyeit tekintve fekete, kb. 2 cm, háta fényes. Sok kellemetlenséget okoz, mivel önmagában a látványa félelmet válthat ki az emberekből. Dr. Tallósi Béla, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságánál területfelügyelőként dolgozó biológus elmondta, a bogarak nem ártalmasak. Csípésüktől vagy harapásuktól nem kell tartanunk, legfeljebb némi kellemetlenséget okozhatnak azzal, ha éjszaka felébredve szemközt találjuk magunkat velük. A rajzásuk teljesen természetes, minden évben megtörténik, csak hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róluk, mikor éppen nem okoznak bosszúságot. A tömeges elszaporodás oka a nedves időszakot követő hosszantartó meleg. Ekkor ugyanis - igénytelenségük miatt - az állatok gyors ütemben szaporodnak, nagy rajokban repülnek, és gyakorlatilag elözönlik a településeket is. A lakásokba az ablakok, ajtók alatti nyílásokon keresztül jutnak be. A szakértő szerint a bogarak intenzív jelenlétére szeptemberig kell számítanunk, kora ősszel befejezik a rajzást, és következő nyárig nem találkozunk majd velük.

Az ANTSZ-től és az Állategészségügyi Állomástól azt nyilatkozták, hogy hivatalosan nincs bogárinvázió, és hozzájuk eddig nem érkezett bejelentés a rajzással kapcsolatban.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!