Közélet

2007.08.01. 11:26

Férfiak a pénzpiramis csúcsán

A legfrissebb statisztikai adatok szerint Magyarországon a nők tizenegy százalékkal keresnek kevesebbet, mint férfitársaik. Ez azonban egészen kedvező ha azt nézzük, hogy az Európai Unióban átlagosan tizenöt százalék a különbség.

SZOLJON

Hová fordulhat a hátrányos helyzetű nő?

Akit diszkrimináció ért a munkahelyén, a munkaügyi bírósághoz, vagy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF) fordulhat. Az előbbinél pert kezdeményezhet, az utóbbinál pedig ellenőrzést kérhet, vagy akár szabálysértési feljelentést tehet a munkáltató ellen, hátrányos megkülönböztetés sérelmének elkövetése miatt. Az üzemi tanács és a szakszervezet is felléphet a diszkrimináció ellen.

— Szerintem valóban kevesebbet kapnak a nők ugyanazért a munkáért — mondta Jász Márta, rákóczifalvi lakos. — Életem során többször is szembesülnöm kellett ezzel a ténnyel. Szinte minden munkahelyemen megfigyelhető volt ez — panaszolta.
Márta keserűen emlékszik vissza arra, hogy azok a férfi kollégái, akik ugyanazt a munkát, ugyanolyan képesítéssel végezték, magasabb fizetést kaptak, mint ő. Úgy gondolja, semmiben nem különböztek tőle, ezért méltatlan volt ez a bánásmód.
A férfiak álláspontja a juttatások eltérésében változó. — Meg van az oka annak, hogy a hölgyek kevesebb pénzt visznek haza. Előbb-utóbb elmennek szülni. Utána meg a beteg gyerekre kell vigyázniuk — sorolja az okokat a nyugdíjas Szabó Mihály. — Kevésbé lehet rájuk számítani.
A lányok jobb eredményeket érnek el az iskolában, mint a fiúk, és a nők körében több az egyetemi végzettségű munkakezdő, a férfiak mégis tizenöt százalékkal többet keresnek náluk. Az Európai Unióban a felsőfokú végzettségűeknek hiába ötvenkilenc százaléka nő, mégis nagyon kevesen töltenek be vezető pozíciót. Családalapítási terveik miatt karrierjük nem halad olyan ütemben, mint a férfiaké.
Szabó Mihály szerint mindig is voltak megkülönböztetések. A gyengébbik nem képviselőire nem bíztak egyéb-vagy pluszmunkát, mondván ott van nekik a gyerek.
Nagy Emil tiszteli a nőket és elismeri a munkájukat. — Megérdemelnének ugyanannyi fizetést a hölgyek is, mint amennyit mi kapunk. Azt viszont érdekesnek tartom, hogy női csatornázót még nem láttam — mondta. Nagy Emil szerint vannak olyan munkák, amelyek kifejezetten a férfiak területe. Így a megkülönböztetés ott fel sem merülhet.
Vámos Matild szerint nem tesznek különbséget nő és férfi között. — Pályám során soha nem tapasztaltam, hogy kevesebbet keresnék, mint férfi kollégáim. A magam részéről nem is tartottam soha olyan fontos kérdésnek, hogy töprengjek rajta — mondta Matild.
Vámos Matild úgy gondolja, ha egyedülálló és dinamikus a nő, akkor jobban tud érvényesülni. Másrészről szerinte a hölgyek is okai annak, hogy kevsebbet keresnek, mert beletörődnek a sorsukba.
 Szilvia szerint a férfiak nem keresnek többet. — Azt tapasztalom, hogy egyre több helyen vannak nők is vezető pozícióban. Maximum annyi igaz, hogy a férfiak inkább mernek többet kérni, pofátlanabbak és bátrabbak is — fejtette ki véleményét.
— A nők kevésbé becsülik magukat, és ezért nem mernek annyit kérni, amennyit talán egy férfi.
A férfiak azon csoportjához tartozik a középkorú Ákos, aki szerint nagyon helyes, hogy a nők kevesebbet keresnek. — A férfiaknak egyértelmű, hogy többet kell keresnie, mert ők a családfenntartók. A nők szerepe másodlagos — sorolta nézeteit Ákos. — A hölgyek legfontosabb feladata az, hogy mosson, főzzön, takarítson és gyereket neveljen. A pénzt megkeresik a férfiak — mondta.
— A Munka Törvénykönyvében foglaltak kimondják, hogy egyenlő bánásmódban kell részesíteni a férfiakat és a nőket is. Amennyiben ezt nem tartják be a munkáltatók, akkor a későbbiekben megfelelően orvosolniuk kell — tudtuk meg dr. Kókai Gábor ügyvédtől. — Hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, mely egy személyt vagy csoportot a neme miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesítenek. Az ilyen jellegű megkülönböztetés esetén munkaügyi bírság szabható ki a foglalkoztatóra — mondta dr. Kókai Gábor.

Hová fordulhat a hátrányos helyzetű nő? Akit diszkrimináció ért a munkahelyén, a munkaügyi bírósághoz, vagy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőséghez (OMMF) fordulhat. Az előbbinél pert kezdeményezhet, az utóbbinál pedig ellenőrzést kérhet, vagy akár szabálysértési feljelentést tehet a munkáltató ellen, hátrányos megkülönböztetés sérelmének elkövetése miatt. Az üzemi tanács és a szakszervezet is felléphet a diszkrimináció ellen.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!