Közélet

2007.10.12. 11:07

Rákócziújfalu még nem döntött, hogy csatlakozik-e a Martfű-Mezőhék kettőshöz

Társult Martfű és Mezőhék oktatási intézénye. A közös igazgatósághoz Rákócziújfalu is csatlakozna, képviselő-testülete azonban még nem döntött ezzel kapcsolatban.

SZOLJON

A közép- és általános iskola is „egybekelt”

Ettől a tanévtől egy intézmény lett a helyi általános- és középiksola. A Damjanich János Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium néven működő oktatási intézményben mintegy kilencszáz diák tanul. Igaz, az általános iskolások száma csökkent, a szakközépiskolába viszont növekedett a létszám. Az összevont intézmény igazgatója Rusvainé Schneider Piroska, aki korábban a középiskola vezetője volt.

— Különösebb változás nem tapasztalható — vallják az érintettek. Az iskolás gyerekek ugyanoda járnak, ahová eddig, csupán az igazgatóság közös. Szintén megállapodás készült az óvodai feladatok ellátására is. A mezőhéki óvoda a Martfű Városi Óvoda és Bölcsőde tagintézményeként működik tovább.

— A társulás elkerülhetetlen volt, jogszabályok szerint így működhetünk tovább — mondta el érdeklődésünkre Fórizs Ágnes. Mezőhék polgármestere szerint ez a lépés nem jelent változást az iskolájuk életében. — Már eddig is nagyon sok szülő áthordta Martfűre a gyerekeit. Az ő döntésük is alátámasztotta azt, hogy közösen kell folytatni. A felsősök közül már mindenki odajárt, itthon csak az alsósok maradtak — mondta a polgármester. — Jelenleg nyolc gyerek tanul a mezőhéki iskolában. A négy pedagógusból kettő maradt, de ennyi gyerek mellé elég kettő tanár is. Persze számukra szomorú a változás — tette hozzá Fórizs Ágnes.

Újfalun nem született még döntés

Az iskolatársuláshoz Rákócziújfalu oktatási intézménye is csatlakozna. Az üggyel kapcsolatban a képviselő-testület már többször tanácskozott, döntés azonban egyelőre nem született. A testület nem fogadta el a polgármester kezdeményezését. A társulás kérdéséről nemsokára újra tárgyalnak, október 17-én ugyanis ismét ülést tartanak a kérdéssel kapcsolatban. Vajon ezúttal megszületik a döntés?

A mezőhéki iskola épületét egyébként a közelmúltban újították fel. Az elkövetkező öt évben mindenképpen oktatási célokra kell használni. A gyereklétszám lecsökkent, ezért az illetékesek gondolkoznak, hogyan lehetne kihasználni az intézményt. Az is elképzelhető, hogy erdei iskolát létesítenek majd ott, ahová a martfűi diákok is átjárnak majd.

S hogy miért Martfűvel társult a mezőhéki iskola? — Földrajzilag hozzánk közelebb fekszik a kistelepülés, mint a kistérségi központjához, Mezőtúrhoz. Többek között ezért is jött létre közöttünk a társulás — mondta el dr. Bakonyi Péter. Martfű polgármestere hangsúlyozta, a társulás, még akkor is, ha pluszmunkával jár, mindenképpen pozitív lépés volt. — Az átszervezés nagy munkát tesz az intézményekre, fegyelmezettséget kíván az iskolák vezetőitől, dolgozóitól. Több adminisztratív munka hárul mindenkire, de bízom benne, hogy mindenki számára kedvező lesz a váltás — tette hozzá Bakonyi Péter. Martfű vezetőségének egyébként nagyon fontos, hogy a mezőhéki oktatás színvonala is megfelelő legyen.

Újfalun nem született még döntés Az iskolatársuláshoz Rákócziújfalu oktatási intézménye is csatlakozna. Az üggyel kapcsolatban a képviselő-testület már többször tanácskozott, döntés azonban egyelőre nem született. A testület nem fogadta el a polgármester kezdeményezését. A társulás kérdéséről nemsokára újra tárgyalnak, október 17-én ugyanis ismét ülést tartanak a kérdéssel kapcsolatban. Vajon ezúttal megszületik a döntés? -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!