Közélet

2007.11.11. 09:54

De ki fizeti a révészt?

Ma már Martfű önkormányzata is fontosnak tartja, hogy újra üzemeljen a vezsenyi átkelőhely.

Rimóczi Ágnes

Bérbe vennék

Martfű polgármestere újabb javaslattal állt elő, felajánlotta Vezsenynek, hogy Martfű öt évre bérbe veszi és működteti a kompot. Működtetéséért annyi bérleti díjat ajánlott fel Vezseny településnek, amennyit a vezsenyiek saját számításuk szerint kaptak volna a komp üzemeltetése esetén. - Arra is hajlandóak lennénk, hogy ha a komp működése nyereséges, úgy a plusz bevétel kétharmadát visszajuttatnánk a vezsenyi önkormányzatnak - mondta Bakonyi Péter. Választ kezdeményezésükre még nem kaptak, ám bíznak abban, hogy végre pozitív fordulatot vesz az ügy.

Sajnálatos, hogy a komp problémája szinte csak Vezseny ügyévé vált - vélekedett eképpen Hatvani Lajos, a település polgármestere ez év elején. Most Martfű vezetősége is kiáll azért, hogy újra elindulhasson a komp.

— Egyre kevésbé hiszek abban, hogy újra elindul a kompközlekedés — mondja egy vezsenyi férfi. A ma már nyugdíjas úr annak idején rendszeresen utazott a révátkelőn. — Martfűre jártam dolgozni, így sokkal könnyebb és gyorsabb volt a közlekedés. Nekem szerencsém volt, mert épp akkor mentem nyugdíjba, amikor az átkelő megszűnt. Sokan azonban még ma is igénybe vennék a kompot — teszi hozzá.
Így igaz. Mindezt korábban a település vezetője is megerősítette. Hatvani Lajos szerint sokat segítene, ha újra közlekedne a komp. Ez akár a munkanélküliség helyzetén is javíthatna és Vezseny végre nem lenne zsáktelepülés.
Az év elején a vezető még úgy érezte, csak saját faluja ügyévé vált ez a probléma. Most azonban már Martfű is szeretne megoldást találni.

— Napjainkban egy-egy település önkormányzata erőn felül is igyekszik felvállalni minden olyan feladatot, amelynek ellátása a település létjogosultságát, életben maradását a lakosság megtartását, körülményeinek javítását segítheti.
Vezseny számára ilyen létfontosságú, közlekedési vérkeringést jelentő ügy a komp működése — emelte ki érdeklődésünkre Bakonyi Péter.
De mi is a probléma? S hogyan kezdődött? Vezseny és Tiszaföldvár között immár hatodik éve szünetel a kompjárat, holott a térségben élőknek — Vezseny, Tiszaföldvár, Martfű — elemi érdeke lenne, hogy a komp közlekedjen. A Tiszaföldvár felől a komphoz vezető út az 1990-es években került egy vállalkozó tulajdonába a tiszaföldvári téesz felszámolásakor. Ő kapta azt a néhány folyóparti hektárt, amely papíron gyepként szerepelt, a valóságban azonban végig futott rajta egy lebetonozott és évtizedek óta közlekedési célra használt betonút, amely jelenleg is a komphoz vezet. Mivel az új tulajdonosnak és Vezseny önkormányzatának érdekei több ponton különböztek, elindult egy több éve húzódó vita, mely a mai napig is tart.
Dr. Bakonyi Péter Martfű tavaly megválasztott polgármestere ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben egyfajta közvetítőként kapcsolódott be Vezseny és a vállalkozó közötti vitába.

— A komp ügye úgy tűnik, az idén elmozdult a holtpontról — hangsúlyozta Martfű polgármestere. Martfű és Vezseny közös pályázatot nyújtott be az üzemeltetésre, s erre a célra mindkét település nyert másfél-másfél millió forintot. — Ebből elvégezhető az évek óta a parton álló komp műszaki felújítása, s esetleg némi tereprendezés is. Felvetődött, hogy pályázatot írnak ki a komp működtetésére, de erre a meglévő érdekellentétek miatt nem került sor — tette hozzá végül dr. Bakonyi Péter.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!