Közélet

2007.12.07. 11:00

Sörösüvegek.., szerteszéjjel!!

Egy hónapja közlekedési baleset történt a 442-es úton. A sörszállító kamion útmellé borult rakományát mind a mai napig nem takarították el.

Rimóczi Ágnes - Mészáros Géza

— Engem már biztos agyonra büntettek volna! — mondja felháborodottan Takács Károly. A Martfűről Szolnokra naponta ingázó férfi teljesen érthető haragját egy november 9-én, Rákócziújfalu és Martfű között, a 442-es számú úton történt közlekedési baleset szítja.

Fontos, hogy a város környezete tiszta legyen

Megkerestük Martfű önkormányzatát is, hogy érkezett-e esetleg hozzájuk bejelentés, tudnak-e a problémáról? „Igen tudomásunk van a történtekről, s a fennálló helyzetről”, mondta el érdeklődésünkre dr. Bakonyi Péter. Martfű polgármestere hangsúlyozta, hogy természetesen tesznek lépéseket annak érdekében, hogy az út mentén megszűnjönek a veszélyt jelentő üvegcserép-halmok. „Megpróbáljuk kideríteni, hogy melyik cég termékéről van szó, s, hogy ki szállította a arkományt. Aztán, ha kell segítséget is nyújtunk. Nekünk is érdekünk, hogy tiszta legyen a városunk, és annak környezete”, tette hozzá dr. Bakonyi Péter.

És nem is maga a baleset, hanem annak következménye. Azon az esős napon egy kamionról ugyanis lecsúszott a sörrakománya. A rekeszeket és a sértetlen üvegeket ugyan még akkor összeszedték és elszállították, azonban a szétzúzott palackok még egy hónap elmúltával is mintegy ötven méter hosszon, hatalmas területen ott hevernek az úttest mellett.
— Ott annyira laza az útpadka, hogy ha egy autó járművezetője rászalad, vagy szélesebbre veszi a haladását, annak azonnal kivágja az üvegtörmelék a kerékgumiját. A hidegebb időjárás miatt most kevesebben közlekednek kétkerekűvel, de ha mégis arra jár egy motoros vagy netán egy kerékpáros és belecsúszik a cserepekbe, az súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedne. Rendkívül balesetveszélyes ez a szakasz, így azt sem értem, hogy miért nem szedik már össze az összetört üvegeket. Nevetségesnek érzem azt is, hogy ahelyett, hogy feltakarítanák a területet, két terelőtáblát helyeztek el a kritikus szakaszon. Mintha ez a „kenjük be sárral...” megoldás megelőzné a bajt!? — bosszankodik Takács Károly.
Érdeklődtünk a közeli Heineken Hungária Rt. sörgyár telephelyén, van-e tudomásuk az összetört üvegekről. A titkárságon megtudtuk, hogy nem a cégük által megbízott szállítók rakománya borult az útra és az árokba, és nincs is információjuk arról, hogy ki lehetett a fuvarozó vállalkozás. Érdeklődtünk a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatóságán is, hátha választ tudnak arra adni, hogy miként lehetne eltakarítani a 442-es út mellől az üvegcserepeket. Elmondták, hogy a szemetet elvileg a közlekedési baleset okozójának kell eltüntetnie. Ezt teheti saját maga, vagy az általa megbízott, erre szakosodott cég.
Ennek ismeretében már csak azt nem tudjuk, hogy ki és mikor fogja felszámolni Rákócziújfalu és Martfű közötti útszakaszon a balesetveszélyes állapotot. Talán majd csak akkor, ha valamilyen tragédia történik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!