Közélet

2008.03.23. 08:48

A romák nem kapnak helyet az istentisztelet megtartásához

Már korábban többször beszámoltunk arról a szoljon.hu-n, hogy Jászapátin főként a roma lakosság körében térítő munkát végző Boldog Isten Gyülekezete vallási közösség hónapok óta nem talál helyet az istentisztelet megtartásához.

Illés Anita

A gyülekezet tagjai folyamatosan akadályokba ütköznek. Vannak olyan vélekedések is, hogy azért nem kapnak helyet, mert a gyülekezet tagjai többségben roma származásúak. Információink szerint vasárnap a településre érkezik Dr. Náday Gyula, aki a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének képviseletében megbeszélést tart az ügyben.

A gyülekezet tagjai jó időben a szabad ég alatt tartották meg az istentiszteletet, hideg időben pedig kibérelték a művelődési házat. Ezt azonban egy hónapban csak kétszer vehették igénybe. Az intézmény programjai miatt nem kapták meg minden vasárnap a helyiséget. Később a pártok házában volt az istentisztelet, ahol kevesebb ember fér el és a körülmények sem megfelelőek. Rupa László, a gyülekezet lelkipásztora még a decemberi képviselő-testületi ülésen pozitív hozzáállást és együttműködést kért az önkormányzattól, de ahogy elmondta ebben azóta is folyamatosan akadályokba ütköznek.

- Fél évvel ezelőtt kezdtük meg a munkát a városban - mondja a Kunszentmiklóson élő lelkipásztor. - Nem értjük a város elutasító hozzáállását, hiszen hasznát vehetnék munkánknak. Az ország több településen hirdetjük az evangéliumot és ezeken a területeken pozitív változások figyelhetők meg a roma lakosság körében. Miután a művelődési házat nem tudtuk minden vasárnapra bérbe venni, tovább kerestük a lehetőségeket. Szerettük volna kibérelni az általános iskola tornatermét, egy cég üzletét, de sorozatos elutasítást kaptunk.
Majd egy helyi vállalkozótól megkaptuk bérbe a régi laktanya épületét. Mielőtt azonban aláírtuk volna a bérleti szerződést, a vállalkozó - tudomásunk szerint arra hivatkozva, hogy megfenyegették -, visszalépett, így néhány hete már oda sem mehetünk - jelentette ki a lelkipásztor. Megkerestük a laktanya épületét bérbe adó vállalkozót, aki elmondta, hogy nem fenyegette meg senki, de többen jelezték a helyi lakosok közül, hogy nem veszik jó néven a gyülekezet működését a környéken.

- Nem akarunk szembeszegülni senkivel - mondja Farkas Sándor, a gyülekezet tagja. - A városi testületben egyetlen képviselő sem támogatja a gyülekezet működését, pedig örülhetnének, hogy a cigányok közül sokan vannak, akik meg akarnak változni. Benyújtottunk egy kérelmet az önkormányzathoz, hogy biztosítsanak részünkre egy üres termet, ahol százötven-kétszáz fő is elfér és minden vasárnap gyakorolhatjuk hitünket, de elutasították kérésünket. Mi ezt nem ingyen kértük, hanem a gyülekezet saját pénzéből finanszírozná a bérleti díjat - tette hozzá Farkas Sándor.

A gyülekezetben többen is úgy vélik, hogy nem a gyülekezettel van problémája a képviselő-testületnek, hanem az a gond, hogy cigányok akarnak termet bérelni. A gyülekezet tagjai közül többen nem értik, hogy az oktatási és kulturális bizottság miért pont most hozott olyan határozatot, amely szerint a városban kulturális és közoktatási intézményt nem lehet kiadni vallási, felekezeti célra.

Megtudtuk, hogy a jászapáti képviselő-testület februári ülésén valóban elfogadta valamennyi önkormányzati intézmény alapító okiratának módosítását, amely szerint ezek az intézmények vallási, felekezeti célra nem használhatók. Mint azt Andrási László, jegyző korábban elmondta szó sincs arról, hogy azért nem veheti bérbe a Boldog Isten Gyülekezete az önkormányzat intézményeinek épületét, mert annak tagjai főként roma származásúak. - A határozat minden más felekezetre is vonatkozik. Törvényi meghatalmazás nincs arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatnak biztosítani kellene épületet vallások, felekezetek működéséhez - tudtuk meg a jegyzőasszonytól.

Ezek is érdekelhetik