Közélet

2008.03.27. 15:27

Akinek április 4-e ma is nagy ünnep

Nem is olyan régen, mondjuk bő két évtizede a hatalom szemében az egyik legnagyobb ünnepnek számított április negyedike, hazánk felszabadításának a napja.

D. Szabó Miklós

Ami igaz is, meg nem is. Mert a fasizmus, a nyilas hatalom alól tényleg felszabadult az ország. De jött helyette egy másik diktatúra, a szocializmus, amely néhány év alatt sok mindentől megszabadította a magyarságot. Először a nagyüzemektől, majd a kicsiktől is, sőt a föld sem maradt magántulajdonban, bekebelezték azt a téeszek, állami gazdaságok.
Azóta nagyot fordult a történelem kereke, és április 4-e köznappá szelídült. Ugyanakkor a Tiszafüreden élő Ábrahám Tamásnak ma is a legjelesebb dátum ez. Hogy miért, arra is választ adunk az írásunkban.
Tamás rossz helyre, rossz időben született az ötvenes évek elején. Az édesapja segédlelkész volt, majd lelkész lett Tiszaderzsen, az anyukája tanítónő. Bizony-bizony ez a papi reverenda igen rossz pontnak számított a Rákosi-korszakban.
Tamás korán a muzsika bűvöletébe került, mert a beat zene is egyféle lázadásnak számított akkoriban. Négy középiskolába, gimnáziumba is járt: Debrecenben a református gimibe, ahol Bölcskei Gusztáv püspök is osztálytársa volt. Azután koptatta egy zeneiskola padjait is, illetve a tiszafüredi gimiét, végül Karcagon érettségizett le. A zene betöltötte az életét: tizenkét évig zenélt különböző vendéglátóhelyeken. Még a zöldséges szakmába is belekóstolt, jelenleg pedig a tiszafüredi Nemzeti Kft. ügyvezetője. Fő profilja a vendéglátás, étkeztetés, sütödei tevékenység. Mivel a sport, a foci a hobbija, több csapatot is szerepeltet a kispályás, strandfoci bajnokságokon, sőt, már országos bajnoksággal is dicsekedhet. Különböző rangos tornákon eddig több mint ötven kupát nyertek.
Hogy a magánéletéről is essék szó: kétszer nősült. Két gyereke és egy nevelt fia van. Mert azt elfelejtettem mondani, hogy a nőket mindig szerette, de ez az állítás fordítva is helytálló. Azután a kitűnő ételeket: halat, halászlét, pörköltöket sem veti meg, ami látszik is a megjelenésén. Kedveli a sportot, a focit, meg az embereket. Pedig annyi a kintlévősége, meg se meri mondani, mert ebben az országban ugye divat a keresztbe tartozás. Egyébként örök optimista: bízik abban, hogy egyszer a azokat is megkapja, valamint hogy lesz még a magyar focira jó világ.
Várja április elejét, amikor nagy buli lesz és nem hiányzik a pezsgős koccintás sem. Elvégre 2008. április 4-én ünnepli 56. születésnapját. Ugye, így már érthető, hogy miért kedveli ezt a napot és dátumot!

Ezek is érdekelhetik