Közélet

2008.03.13. 15:37

Idegen levelek a postaládában

Sokan tapasztalták már, hogy a postaládájukba a régi lakástulajdonos leveleit dobta be a kézbesítő. Vajon jelezni kell a postának a téves kikézbesítést vagy sem? Mi a teendő a fontosnak tűnő hivatalos iratokkal?

Békési Brigitta

— Tértivevényes levelet kaptam egy hivatalos szervtől a régi címemre — mondta a szolnoki Kiss József István. — Az új lakó még aznap elhozta az értesítőt, én pedig rögtön bementem a küldeményért a postára. Az ott dolgozó alkalmazott nagyon szorgalmas munkaerő lehet, mert mire odaértem, már vissza is küldte a levelet a feladónak ''címzett ismeretlen'' felirattal. Nem jártam utána a dolognak, gondoltam, ha fontos, majd megkeresnek. Azóta sem küldtek nekem semmit.
— Amennyiben a kézbesítő kiviszi a küldeményt a címhelyre és az ott tartózkodó közli, hogy a régi tulajdonos elköltözött onnan, a levelet még aznap visszaküldjük — tájékoztatott Tóth Tünde, a szandaszőlősi posta vezetője. — Amennyiben nincs otthon senki, a postás értesítőt dob be. Ha utóbb jelzi az új tulajdonos, hogy nem az ő nevére érkezett a küldemény, a jelzését követően küldjük vissza a levelet. Abban az esetben, ha senki nem érdeklődik a levél iránt, tíz munkanap lejártát követően ''nem kereste'' jelzővel küldjük azt vissza a feladónak.
— Öt éve költöztem a lakásomba, de még mindig érkeznek a régi lakó nevére levelek — panaszkodott a jászberényi Pető Sándorné. — Eleinte mindegyiket bevittem a postára, később csak a hivatalos iratokat, ma már egyiket sem. Érkezett már a címemre téves bírósági levél is. Nem tudom, hogy ki lesz a felelős, ha eltűnik egy fontos küldemény, remélem, hogy nem rajtam kérik majd utóbb számon.
— Ha a postai úton megküldött bírósági irat kézbesítése azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át — az ellenkező bizonyításáig — a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni — számolt be Tóth Tünde, a szandaszőlősi posta vezetője. — Elvileg nem kötelezheti senki a tulajdonost, hogy bemenjen a postára és közölje, hogy nem az ő nevére jött a levél. Úgy tudom, hogy nincs erre semmiféle törvényi szabályozás. A gyakorlatban azért azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek mind a közönséges küldeményt, mind az értesítőt vissza szokták hozni a postára — folytatta. — A küldemény visszaküldésével járó költségek egyébként benne vannak az alapdíj árában, ez nem jelent plusz kiadást. Mivel címhelyre kézbesítünk, tehát az utcát és a házszámot nézzük, nem tudjuk vizsgálni, hogy éppen ott lakik-e az a személy, akinek a nevére a küldemény szól. Tulajdonosváltás esetén, a korábbi lakó felelőssége, hogy jelezze a posta felé a költözését. Lehet kérni utánküldést is, amikor azért kell fizetni, hogy a korábbi lakó új címére kézbesítsük ki a levelet. Ennek negyedévenkénti díja jelenleg háromezer-kettőszáznegyven forint. Sok esetben megbeszéli egymás között a régi és az új tulajdonos, hogy értesítik egymást, ha levél érkezik.  

 

Békési Brigitta -->

Ezek is érdekelhetik