Közélet

2008.03.16. 09:30

Mérleg a rendbontásról: 24 előállítás, 8 civil és 3 rendőr megsérült

Huszonnégy embert állítottak elő a rendőrök a fővárosban a március 15-ei rendezvények, illetve az esti zavargások helyszíneiről - derül ki a rendőrség honlapján vasárnap, nem sokkal fél egy előtt közzétett adatokból.

SZOLJON

A Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén az embereket törvénytelen magatartásra szólították fel a szónokok, majd a csaknem 600 tagú tömeg a Nagykörúton az Üllői út irányába, az állami ünnepségek záró fogadásának helyszíne, a Művészetek Palotája felé indult. Vonulásuk során gépkocsikat rongáltak meg, vasrudakkal támadtak a bevetési egységekre, valamint Molotov-koktélokat és petárdákat dobáltak a rendőrökre - tartalmazza a közlemény.

A tömeg többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el a területet a megjelölt irányban, ezért feloszlatására "rendőri csapaterőt" alkalmaztak. A tömeg kisebb csoportokra oszlott. A környező utcákban kukákat borogattak és gyújtottak fel, személygépkocsikat és padokat rongáltak meg. A demonstrálók többször dobtak Molotov-koktélt a rendőrök felé, kigyulladt 7 rendőr ruhája, amelyeket kollégáik oltottak el. A fővárosban mintegy két óra alatt állt helyre a rend.

A közlemény szerint a rendőrök öt könnygázgránátot használtak fel, ugyanakkor vízágyút nem vetettek be. Összesen 8 civil és 3 rendőr igényelt orvosi ellátást könnyebb sérülések miatt.

 

Ezek is érdekelhetik