Közélet

2008.03.09. 21:25

Népszavazás: győztek az igenek

A vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslat már vasárnap este megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes honlapján.

forrás:MTI

Az igen szavazatok száma mindhárom, népszavazásra feltett kérdésben már a szavazatok 75 százalékának feldolgozásánál meghaladta az eredményességi küszöböt, az összes választópolgárra vetített 25 százalék plusz egy szavazatot.

A népszavazási döntés végrehajtásáról, a vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslat, amelyet a kormány készített és Horváth Ágnes egészségügyi miniszter jegyez, már vasárnap este megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes honlapján.

A törvényjavaslat általános indoklása hangsúlyozza: az Országgyűlés a népszavazások döntésének haladéktalanul köteles eleget tenni, ennek megfelelően a kormány a törvényjavaslat benyújtásával tudomásul veszi a népszavazás eredményét. A kormány azt javasolja, hogy "a technikailag kivitelezhető legkorábbi időpontban, 2008. április 1-jétől" szűnjön meg a vizitdíj és a kórházi napidíj fizetésének kötelezettsége.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta: az egészségügyi reform folytatódik, mert bár fontos elemekről döntöttek a választók, a reform maga elsősorban nem a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szól.

A tárcavezető szerint nagyon nehéz év elé néz az egészségügy és nehéz helyzetbe kerülnek a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak azzal, hogy az "igen" voksok győznek a népszavazáson. Hozzátette: az idén 22 milliárd forintnyi többletbevétel esik ki, emellett a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetéséből származó további 40 milliárdnyi megtakarítás is. Azt is elmondta, hogy nem fogják kompenzálni a kieső bevételeket.

A Fidesz törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése miatt kieső bevételeket pótolni lehessen - jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Elmondta: a javaslat első része rendelkezik a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről, a második rész pedig a 2008-as költségvetés módosításával arra tesz indítványt, hogy az emiatt kieső bevételeket idén több minisztérium kommunikációs és marketing forrásaiból fedezzék.

Ezek is érdekelhetik