Közélet

2008.03.17. 13:28

Roma csoportok Kanadába mennének

Külföldre, elsősorban Kanadába készülnek az ország különböző részeiről, a romák, hogy ott munkát vállaljanak és letelepedjenek; az előkészületek már annyira előrehaladottak, hogy több minisztérium munkatársai a héten tájékoztató előadást tartanak a lehetőségekről.

mti

A távirati iroda információja szerint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző településeiről már több tucatnyian kiutaztak Kanadába, hogy felmérjék az ottani lehetőségeket, míg mások Hollandiában és Angliában akarnak munkát vállalni.

A romák egy része szervezett formában utazik külföldre, vagyis olyan "vállalkozók" utaztatják ki a szakképzett férfiakat, akiknek már van helyismeretük az adott országban. Több itthon maradt családtag az MTI-nek - neve elhallgatásával - azt mondta, az itthoni kilátástalanság miatt, a jobb élet reményében vállalkoztak a családfők és fiatal férfiak a külföldi munkára. Elmondták azt is, hogy szélhámosok is próbálkoznak: több százezer forintért kecsegtető ajánlatokat tesznek a romáknak, akik csak külföldön döbbennek rá, hogy becsapták őket, és emiatt pénz nélkül kénytelenek visszatérni Magyarországra.

Az MTI-nek nyilatkozó romák többsége már korábban is dolgozott hosszabb-rövidebb ideig külföldön, ők valamennyien szakképezettek. Azt mondák szaktudás nélkül lehetetlen boldogulni, "nem is érdemes próbálkozni". A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke az MTI-nek hétfőn azt mondta: ő is arra biztatja a romákat, hogy utazzanak el, mert szerinte Magyarországon nincs esélyük a boldogulásra. Kovács István úgy fogalmazott: amint lehetőségük lesz rá, elmennek a romák, mert "kenyérből sem esznek eleget", a környékükön ugyanis egyáltalán nincs munkalehetőség. A baranyai város roma vezetője azt mondta: az önkormányzati, a munkaügyi és a külügyminisztérium képviselői a héten tájékoztató előadást tartanak a környékbelieknek arról, hogy milyen legális lehetőségük van külföldi munkavállalásra. Hozzáfűzte, sokan már gyűjtik a pénzt az utazásra, a repülőjegyek és az ottani ellátásuk ugyanis sokba kerül. Kovács István nem tudta megmondani, hogy eddig hány roma utazott ki Kanadába, de mint mondta, jelenleg több tucatnyian készülnek erre.

A fővárosból, Baranyából és Székesfehérvár környékéről elsősorban családlátogatásra utaztak ki romák, sok rokonuk ugyanis még az ezredforduló kivándorlási hulláma idején telepedett le az észak-amerikai országban. Kanadában 1996 és 1998 között 244 magyar állampolgár kapott menekültstátust, és további 600 várt kérelme elbírálására - többségük roma származású. A kérelmek száma 1999-ben 1580, 2000-ben 2400 volt, 2001-re pedig Magyarország a harmadik helyről az elsőre lépett elő a menekülteket adó államok listáján az észak-amerikai országban. Ezután Kanada - a Csehországgal és Szlovákiával szemben korábban foganatosított intézkedéshez hasonlóan - a magyarokra is bevezette a vízumkényszert, amelyet idén március elsejétől szüntetett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!