Közélet

2008.04.07. 18:33

Nem értenek egyet az összevonással Jászapátin

Jászapáti megyei fenntartású középiskoláinak összevonásáról tárgyal a megyei közgyűlés. Az illetékes bizottság napirendjén épp ma szerepel az az előterjesztés, hogy megvizsgálják a Mészáros Lőrinc Gimnázium, illetve a szakképző iskola közös igazgatásának lehetőségét.

SZOLJON

Dr. Szekeres Imre szocialista országgyűlési képviselő az elképzeléssel kapcsolatban rámutatott, hogy nem ért egyet a középiskolák összevonásának tervével. A politikus egyértelműen hangsúlyozta, hogy az ésszerű, hatékonyságot növelő gazdasági elemzések szükségességét nem vonja kétségbe. Hozzátette: — A két középiskola profilja annyira különbözik egymástól, hogy összevonásuk nem szolgálja az intézmények érdekeit. Azt azonban érdemes átgondolni, hogy a két intézmény kollégiumát közös igazgatás alá vonják. Ebben az esetben a felszabaduló kollégiumi férőhelyeket szociális intézmény keretében lehetne hasznosítani, továbbra is a megyei közgyűlés működtetésében — fogalmazott az MSZP-s képviselő.
— A megyei közgyűlésnek már így is százmillió forintot kellett hozzátennie a jászapáti intézmények működtetéséhez — mondta Fejér Andor, a megyei közgyűlés fideszes elnöke. — Mindenképpen egyetértek azzal az elvvel, hogy az intézményeknek önállóan kellene működniük. Csakhogy jelenleg épp a szocialista képviselőknek volna arra lehetőségük, hogy állami szinten megállítsák a pénzek elvonását. Amennyiben ez megtörténik, nem kell az összevonásról gondolkodni. 2006 óta nem emelkedett a közoktatásra szánt normatíva, ráadásul legutóbb a csoportfinanszírozást is bevezették. Az intézkedések hatására pedig kevesebb pénz jut az intézményekhez központi forrásból.
A közgyűlés elnöke rámutatott, hogy az elmúlt két évben összességében ötszáz-ötszáz millió forintot vontak el a megyei közgyűléstől, ezért van arra szükség, hogy a költségek megtakarításán gondolkodjanak. Ennek egyik módja a jászapáti középiskoláknál, hogy az igazgatást egy szervezetbe vonják össze. A megyének 24 intézménye van, és ezek mindegyikének működtetését biztosítani kell. Ilyen helyzetben húsz-, harminc-, negyvenmilliós megtakarítások is jelentősek lehetnek — mutatott rá Fejér Andor.

Közgyűlés előtt az összevonás terve
Miután az illetékes bizottság ma tárgyalja az ügyet, várhatóan az április 25-i közgyűlésen határoznak a jászapáti középiskolák igazgatásának összevonásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!