Közélet

2008.06.29. 08:28

Megmutatták összetartásukat a jászok

Lehel kürtjének hívó szavára több százan sereglettek össze Pusztamonostorra a XIV. Jász Világtalálkozóra. Elszármazottak érkeztek az ország különböző pontjairól, a határon túlról is, hogy barátokkal, ismerősökkel találkozzanak.

Illés Anita

Jász viseletbe öltözött lányok és legények, vendégszerető, mosolygós arcok fogadták az idei Jász Világtalálkozóra látogatókat Pusztamonostoron. A jó időjárás kegyeibe fogadta a találkozó vendégeit és szervezőit egyaránt, hiszen a napsütéses idő kedvezett a szabadtéri kulturális programoknak.

 — Jó hagyományőrző jászhoz híven évről évre részt veszek a világtalálkozókon — mondja a Jászapátiról érkezett Horváth Béla bácsi. — Felvonulás és díszünnepség nélkül el sem tudnám képzelni a rendezvényt. Tetszik, hogy mindig van új is, mint például most a veterán traktorok fesztiválja. Nézze csak! Hasonló járművel dolgoztam a hatvanas években — mutatott Pista bácsi egy traktor felé.

Sokan a családdal, gyerekekkel együtt látogattak el a rendezvényre.
— Jászjákóhalmáról jöttünk három gyermekünkkel — mondja Zsidó Zoltán. — Nagyon szeretjük a forgatagot és fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék a jász hagyományokat, népi kultúrát — véli Zoltán.

Elismerő díjakat adtak át a rendezvényen

A díszünnepség részeként adták át a Jászságért Díjat, melyet Hortiné dr. Bathó Edit, muzeológus, a Jász Múzeum igazgatója vehetett át dr. Dobos Lászlótól, a Jászok Egyesületének ügyvivőjétől. — Nagy megtiszteltetés és öröm a díj, amit szülőföldemtől kaptam. Köszönöm szüleimnek, családomnak, munkatársaimnak, barátaimnak a sok segítséget ahhoz, hogy azt a munkát végezhetem, amit őszintén szeretek — mondta Hortiné dr. Bathó Edit. Az ünnepségen átadták a Pusztamonostorért díjat is, melyet Kónya Jánosné, nyugdíjas óvónő kapott több évtizedes munkájáért, aktív közéleti szerepvállalásáért.

Tálas Ernő, világhírű operaénekes is ellátogatott Pusztamonostorra.
— Jászladányon születtem, Jászapátin végeztem a Horthy-korszak utolsó érettségiző osztályában. 1956 őszén mentem ki Svédországba, azóta ott élek. Nem bántam meg, hogy kimentem, a kapcsolatot tartom szülőföldemmel, a gyökereim itt vannak. Mindig boldogsággal érkezek a Jászságba és nagyra értékelem, hogy a jászok hallatnak magukról — mondja Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera nyugdíjas operaénekese. 

A világtalálkozó fénypontja a jász települések felvonulását követő díszünnepség, melyet a vendégsereg mellett országgyűlési képviselők, polgármesterek, civil szervezetek képviselői is megtisztelnek. Sári Ferenc, Pusztamonostor polgármestere köszöntőjében kifejtette, hogy a község ugyan eredetileg nem tartozott szorosan a Jászsághoz, nem vett részt a redemptióban, de ennek ellenére az elmúlt évszázadokban a Jászság részévé vált és együtt fejlődik a tizenhét jász településsel. Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nem tudott a rendezvényen részt venni, ezért levélben üdvözölte a jászok ünnepét. Dr. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter köszöntőjében kiemelte, hogy a tenni akarás mindig jellemezte az itt élőket, édesapjától pedig megtanulta, hogy a Jászságban a nap korán kel, későn nyugszik és itt mindenért keményen meg kell dolgozni.

A jászok ünnepén a térségben élők és az évekkel ezelőtt elszármazottak találkoznak egymással, baráti öleléssel üdvözlik rég nem látott ismerőseiket. Józsa Katalin, a Kecskeméti Ifjúsági Otthon igazgatója húsz éve él Kecskeméten, az elszármazottak nevében elmondta, hogy tehetséges emberek hagyják el az országot, a kis falvak nem tudják megtartani a fiatalokat, de mint a vándor, nem indulhatnak el útravaló nélkül. Ezt az útravalót adja meg a szülőföld. Nem törvényszerű, hogy megszakadjanak a kapcsolatok. — Soha nem úgy fogalmazok, hogy elmegyek Pusztamonostorra, hanem hazamegyek — mondja Józsa Katalin, aki meghatódva adott át egy virágcsokrot egykori tanárának Percz Lászlóné Ágika néninek. Szintén Pusztamonostorról indult el Györgyfi József operaénekes, aki a szülőföldről énekelve könnyeket csalt a vendégek szemébe.

A díszünnepségen beiktatták az új jászkapitányt. A pusztamonostori képviselő-testület döntése értelmében ezt a tisztséget a következő egy évben Percz László viselheti majd. Az új kapitány a hagyományoknak megfelelően letette esküjét és átvette hivatalának jelképeit, a nyakravalót, rókaprémes mentét, süveget, pecsétet és okmányt. Percz László jászkapitány miután Lehel kürtjéből bort ivott minden jász és magyar egészségére, a huszárok kíséretében lóval vonult el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!