Közélet

2008.08.05. 14:10

Akiknek Szolnokon is bejött az élet

Köztudott, hogy a legtöbb diplomás ember szinte menekül a megyéből, mondván, hogy máshol többre vihetik. Vannak azonban, akik mégiscsak szerencsét próbálnak itthon és sokan közülük sikerrel is járnak. A hat, általunk kiválasztott magasan iskolázott emberben az a közös, hogy máshol is megtalálhatnák a boldogságukat, mégis maradtak. Egyikük sem bánta meg.

Bede Fatime Vivien

A szolnoki focista

SZALAI BOTOND tíz éves kora óta focizik. Sátoraljaújhelyen született, de 1986-ban az egész család Szolnokra költözött. Botond ekkor kezdett sportolni. Általános- és középiskolába szintén itt járt, majd az érettségi után két évig csak a futballra koncentrált. Ebben az időszakban profi játékosként játszott a Szolnoki MÁV csapatában. Főiskolai tanulmányait levelező tagozaton végezte a Gyöngyösi Fősikola gazdasági mérnök szakának, kereskedelmi szakirányán 1998-tól.

— A labdarúgást a fősikola alatt sem hagytam abba — kezdte Botond.

— Részben ezért is jártam levelező tagozatra, részben pedig azért mert közben dolgozni is elkezdtem. Így igazából, nem is mentem el Szolnokról. Több megyei csapatban is sikerült jó szezont zárnom. Többek között Kunszentmártonban, NB III-ban első helyezést értünk el 1999-ben, majd 2004-ben visszakerültem a szolnoki csapatba.

De vajon mit csinál a foci mellet Botond?

— Jelenleg a Tisza-Coop Zrt. friss áru beszerzési vezetője vagyok, de a focit sem hagytam abba. Most a Szolnoki MÁV NB II-es csapatában játszok. Tavaly második helyezést értünk el a bajnokságban— mondta Botond.

— Szolnokon leginkább a sport és a munkám és a család miatt maradtam.


A cserkeszőlői fürdőigazgató

TORKOS GYÖGY Cserkeszőlő fürdőjének a vezetője mozgalmas pályát tudhat maga mögött. A gimnáziumi évek után a Mezőtúri Főiskolára felvételizett, ha pedig nem vették volna fel, akkor az NDK-ba ment volna esztergályosnak. De felvették, így 3 évig mezőgazdasági gépészmérnöknek tanult. Ezt követte két év katonaság, majd három éven keresztül műszaki tárgyak oktatása Kétegyházán. Másoddiplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte mérnök műszaki tanári szakon. Tanulmányai utolsó évében visszaköltözött Cserkeszőlőbe, ahol édesapjával együtt fóliakertészetbe kezdtek. A 2004-es évig csak ezzel foglalkozott. Idő közben megválasztották a cserkeszőlői Idegenforgalmi Bizottság elnökévé , később pedig a keceli virág-és zöldségkertészek kelet-magyarországi egyesületének vezetőjévé. Négy éve pályázati úton elnyerte a fürdőigazgatói címet.

— Az első pár hónapban leginkább a tájékozódásé volt a főszerep. Ez az időszak nagyban meghatározta a későbbi munkámat — mondta el Torkos György.

— Cserkeszőlőből nem akarok elmenni. Ide köt a munkám, a családom, itt érzem jól maga. Az itteni emberek egy vallási, ekölcsi és etikai közösséget alkotnak, így jól megértjük egymást.


A jászberényi állatkert igazgató

SÁRKÖZY TAMÁS, a Jászberényi Állat - és Növénykert igazgatója teljes mértékben megyei kötődésűnek mondhatja magát. Jászberényben született és végül ide is tért vissza. Diplomáit a Soproni Egyetemen szerezte okleveles edőmérnökként 19879-ben, majd természetvédelmi szakmérnökként 2000-ben. Bár szerette Sopront, ott Dunát lehetne rekeszteni az erdőmérnökökkel, így nem maradt ott.

— Az egyetem után hazajöttem és a Lehel Hűtőgépgyár Kultúrparkjában dolgoztam, ami tulajdonképpen a mai állatkert — mondta el Sárközy Tamás.

— Ezt követően Németországban próbáltam szerencsét, ahol egyetemi társaimmal önálló erdészeti céget alapítottunk. Két év után külső okok miatt viszont hazajöttünk.

—Ekkor indult a falugazdász hálózat kailakítása, amelynek során többször is megválasztottak Jászberény falugazdászának és gazdajegyzőjének. E mellett, 10 évvel ezelőtt pályázati úton elnyertem a Jászberényi Állatkert igazgatói címét is, melyre idén választottak meg harmadszor. Igazgatói teendői mellett Szolnokon is dolgozik. Ő a Hajdú-Bihar megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal erdészeti igazgatóságának jászsági erdőfelügyelője. A megyében főként családja és az állatkert miatt maradt.


A tiszatenyői polgármester

KAZINCZI ISTVÁN, Tiszatenyő polgármestere Szolnokon született, de világ életében Tiszatenyőn élt. A középiskola után munkába állt, rendezvényszervező céget alapított. Ez idő alatt Budapesten PR felsőfokú végzettséget szerzett, melyre a vállalkozása miatt volt szüksége.

— Pár évvel később eelkezdtem politikával foglalkozni, 1998-ban megválasztottak a megyei közgyűlés tagjává, majd 2001-ben Tiszatenyő polgármesterévé — mondta el Kazinczi István.

— Polgármesteri éveim alatt levelező tagozaton diplomát szereztem a Mezőtúri Főiskola agrármérnöki szakának településüzemeltetési szakirányán. A főiskolával kacsolatban egyébként csak jó tapasztalaim voltak.

A polgármester elmondta, hogy soha nem gondolt arra, hogy elhagyja a megyét.

— Itt születtem és imádok itt élni. Életcélomnak tekintem, hogy ebben a megyében és ebben a munkakörben dolgozzak. Vállalkozóként ugyan többet kerestem, de ott nem találtam meg a boldogságot. Azok alatt az évek alatt megteremtettem az elinduláshoz szükséges anyagi biztonságot. A mostani életem nem cserélném el a világ minden kincséért sem. Szeretem amit csinálok és egészen addig szándékomban áll folytatni amíg megkapom az ehhez szükséges bizalmat.


A karcagi orvosigazgató

DR. KAPUSI LAJOS, a karcagi Kátai Gábor Kórház orvosigazgatója tősgyökeres karcagi családból származik. Így meg sem fordult a fejében, hogy elköltözzön innen. Azt, hogy orvos lesz, már gyerekként elhatározta. Amikor érettségi nem vették fel az orvosira, nem esett kétségbe, hanem műtőssegéd lett a karcagi kórházban. Az orvosi egyetemet 1977-ben kezdte Szegeden.

—Már akkor elhatároztam, hogy Karcagon fogok gyógyítani. — kezdte Kapusi Lajos.

—Itt szerettem meg a baleseti sebész munkát, így arra szakosodtam. A szamárlétra végigjárása után lettem főorvos. Nagyon szeretem a szakmámat, bár nincs két egyforma eset. A változatosság az, amiért nem bántam, hogy baleseti sebész lettem.

Dr. Kapusi Lajos elvégezte a közgazdasági egyetem menedzsment szakát, így, két éve megpályázta az orvosigazgatói állást, melyet el is nyert. Idén négy hónapig a főigazgatói feladatokat is ellátta. A város életében is meghatározó szerepe van, 1994 óta önkormányzati képviselő és 2002 óta alpolgármester. Felesége gyermekorvos. Két fiuk azonban más pályát választott.

— S bár biztos, hogy nehezebb prófétának lenni a saját városomban, úgy gondolom, nekem ez valamilyen szinten sikerült — vallja Kapusi doktor.


A szolnoki levéltár igazgató

FÜLÖP TAMÁS, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatója Miskolci születésű, de apai ágon tősgyökeres szolnoki. Tanulmányait a Jászberényi Tanítókéző Főiskolán, majd a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem szakán végezte. Később ugyanitt doktori képzésben is részesült. Doktori disszertációját 2005-ben védte meg.

— Tanulmányaim egy részét már munka mellett folytattam, hiszen 1998-tól 2008-ig a Szolnoki Főiskolán dolgoztam, ahol végigjártam a ranglétrát, tanársegédtől egészen a docensig — mondta el Fülöp Tamás.

— Idén a megyei önkormányzat pályázatot írt ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatói posztjára, melyet megnyertem. Így július 1-től én vagyok az igazgató. Nagyon élvezem az új munkámat. Egy egyenletesen jó teljesítményt nyújtó intézményt vettem át, így a már meglévő értékek megőrzését tekintem az egyik legfontosabb feladatomnak — folytatta Fülöp Tamás.

További tervei között szerepel a levéltár szolgáltató szerepének erősítése és nyitottabbá tétele.

— Szeretek Szolnokon lakni. Az elvándorlási folyamatokból valahogy kimaradtam. Másrészről, itt van a családom és a munkahelyem is. Továbbá, szerintem Szolnok nagy előnye, hogy félúton van Budapest és Debrecen között.


Bede Fatime Vivien A szolnoki focista [caption id="" align="alignleft" width="260"] Szalai Botond
[/caption]SZALAI BOTOND tíz éves kora óta focizik. Sátoraljaújhelyen született, de 1986-ban az egész család Szolnokra költözött. Botond ekkor kezdett sportolni. Általános- és középiskolába szintén itt járt, majd az érettségi után két évig csak a futballra koncentrált. Ebben az időszakban profi játékosként játszott a Szolnoki MÁV csapatában. Főiskolai tanulmányait levelező tagozaton végezte a Gyöngyösi Fősikola gazdasági mérnök szakának, kereskedelmi szakirányán 1998-tól.

— A labdarúgást a fősikola alatt sem hagytam abba — kezdte Botond.

— Részben ezért is jártam levelező tagozatra, részben pedig azért mert közben dolgozni is elkezdtem. Így igazából, nem is mentem el Szolnokról. Több megyei csapatban is sikerült jó szezont zárnom. Többek között Kunszentmártonban, NB III-ban első helyezést értünk el 1999-ben, majd 2004-ben visszakerültem a szolnoki csapatba.

De vajon mit csinál a foci mellet Botond?

— Jelenleg a Tisza-Coop Zrt. friss áru beszerzési vezetője vagyok, de a focit sem hagytam abba. Most a Szolnoki MÁV NB II-es csapatában játszok. Tavaly második helyezést értünk el a bajnokságban— mondta Botond.

— Szolnokon leginkább a sport és a munkám és a család miatt maradtam. A cserkeszőlői fürdőigazgató [caption id="" align="alignleft" width="260"] Torkos György
[/caption]TORKOS GYÖGY Cserkeszőlő fürdőjének a vezetője mozgalmas pályát tudhat maga mögött. A gimnáziumi évek után a Mezőtúri Főiskolára felvételizett, ha pedig nem vették volna fel, akkor az NDK-ba ment volna esztergályosnak. De felvették, így 3 évig mezőgazdasági gépészmérnöknek tanult. Ezt követte két év katonaság, majd három éven keresztül műszaki tárgyak oktatása Kétegyházán. Másoddiplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte mérnök műszaki tanári szakon. Tanulmányai utolsó évében visszaköltözött Cserkeszőlőbe, ahol édesapjával együtt fóliakertészetbe kezdtek. A 2004-es évig csak ezzel foglalkozott. Idő közben megválasztották a cserkeszőlői Idegenforgalmi Bizottság elnökévé , később pedig a keceli virág-és zöldségkertészek kelet-magyarországi egyesületének vezetőjévé. Négy éve pályázati úton elnyerte a fürdőigazgatói címet.

— Az első pár hónapban leginkább a tájékozódásé volt a főszerep. Ez az időszak nagyban meghatározta a későbbi munkámat — mondta el Torkos György.

— Cserkeszőlőből nem akarok elmenni. Ide köt a munkám, a családom, itt érzem jól maga. Az itteni emberek egy vallási, ekölcsi és etikai közösséget alkotnak, így jól megértjük egymást.

A jászberényi állatkert igazgató [caption id="" align="alignleft" width="260"] Sárközi Tamás
[/caption]SÁRKÖZY TAMÁS, a Jászberényi Állat - és Növénykert igazgatója teljes mértékben megyei kötődésűnek mondhatja magát. Jászberényben született és végül ide is tért vissza. Diplomáit a Soproni Egyetemen szerezte okleveles edőmérnökként 19879-ben, majd természetvédelmi szakmérnökként 2000-ben. Bár szerette Sopront, ott Dunát lehetne rekeszteni az erdőmérnökökkel, így nem maradt ott.

— Az egyetem után hazajöttem és a Lehel Hűtőgépgyár Kultúrparkjában dolgoztam, ami tulajdonképpen a mai állatkert — mondta el Sárközy Tamás.

— Ezt követően Németországban próbáltam szerencsét, ahol egyetemi társaimmal önálló erdészeti céget alapítottunk. Két év után külső okok miatt viszont hazajöttünk.

—Ekkor indult a falugazdász hálózat kailakítása, amelynek során többször is megválasztottak Jászberény falugazdászának és gazdajegyzőjének. E mellett, 10 évvel ezelőtt pályázati úton elnyertem a Jászberényi Állatkert igazgatói címét is, melyre idén választottak meg harmadszor. Igazgatói teendői mellett Szolnokon is dolgozik. Ő a Hajdú-Bihar megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal erdészeti igazgatóságának jászsági erdőfelügyelője. A megyében főként családja és az állatkert miatt maradt.

A tiszatenyői polgármester [caption id="" align="alignleft" width="260"] Kazinczi István
[/caption]KAZINCZI ISTVÁN, Tiszatenyő polgármestere Szolnokon született, de világ életében Tiszatenyőn élt. A középiskola után munkába állt, rendezvényszervező céget alapított. Ez idő alatt Budapesten PR felsőfokú végzettséget szerzett, melyre a vállalkozása miatt volt szüksége.

— Pár évvel később eelkezdtem politikával foglalkozni, 1998-ban megválasztottak a megyei közgyűlés tagjává, majd 2001-ben Tiszatenyő polgármesterévé — mondta el Kazinczi István.

— Polgármesteri éveim alatt levelező tagozaton diplomát szereztem a Mezőtúri Főiskola agrármérnöki szakának településüzemeltetési szakirányán. A főiskolával kacsolatban egyébként csak jó tapasztalaim voltak.

A polgármester elmondta, hogy soha nem gondolt arra, hogy elhagyja a megyét.

— Itt születtem és imádok itt élni. Életcélomnak tekintem, hogy ebben a megyében és ebben a munkakörben dolgozzak. Vállalkozóként ugyan többet kerestem, de ott nem találtam meg a boldogságot. Azok alatt az évek alatt megteremtettem az elinduláshoz szükséges anyagi biztonságot. A mostani életem nem cserélném el a világ minden kincséért sem. Szeretem amit csinálok és egészen addig szándékomban áll folytatni amíg megkapom az ehhez szükséges bizalmat. A karcagi orvosigazgató [caption id="" align="alignleft" width="260"] Dr. Kapusi Lajos
[/caption]DR. KAPUSI LAJOS, a karcagi Kátai Gábor Kórház orvosigazgatója tősgyökeres karcagi családból származik. Így meg sem fordult a fejében, hogy elköltözzön innen. Azt, hogy orvos lesz, már gyerekként elhatározta. Amikor érettségi nem vették fel az orvosira, nem esett kétségbe, hanem műtőssegéd lett a karcagi kórházban. Az orvosi egyetemet 1977-ben kezdte Szegeden.

—Már akkor elhatároztam, hogy Karcagon fogok gyógyítani. — kezdte Kapusi Lajos.

—Itt szerettem meg a baleseti sebész munkát, így arra szakosodtam. A szamárlétra végigjárása után lettem főorvos. Nagyon szeretem a szakmámat, bár nincs két egyforma eset. A változatosság az, amiért nem bántam, hogy baleseti sebész lettem.

Dr. Kapusi Lajos elvégezte a közgazdasági egyetem menedzsment szakát, így, két éve megpályázta az orvosigazgatói állást, melyet el is nyert. Idén négy hónapig a főigazgatói feladatokat is ellátta. A város életében is meghatározó szerepe van, 1994 óta önkormányzati képviselő és 2002 óta alpolgármester. Felesége gyermekorvos. Két fiuk azonban más pályát választott.

— S bár biztos, hogy nehezebb prófétának lenni a saját városomban, úgy gondolom, nekem ez valamilyen szinten sikerült — vallja Kapusi doktor.

A szolnoki levéltár igazgató [caption id="" align="alignleft" width="260"] Fülöp Tamás
[/caption]FÜLÖP TAMÁS, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatója Miskolci születésű, de apai ágon tősgyökeres szolnoki. Tanulmányait a Jászberényi Tanítókéző Főiskolán, majd a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem szakán végezte. Később ugyanitt doktori képzésben is részesült. Doktori disszertációját 2005-ben védte meg.

— Tanulmányaim egy részét már munka mellett folytattam, hiszen 1998-tól 2008-ig a Szolnoki Főiskolán dolgoztam, ahol végigjártam a ranglétrát, tanársegédtől egészen a docensig — mondta el Fülöp Tamás.

— Idén a megyei önkormányzat pályázatot írt ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár igazgatói posztjára, melyet megnyertem. Így július 1-től én vagyok az igazgató. Nagyon élvezem az új munkámat. Egy egyenletesen jó teljesítményt nyújtó intézményt vettem át, így a már meglévő értékek megőrzését tekintem az egyik legfontosabb feladatomnak — folytatta Fülöp Tamás.

További tervei között szerepel a levéltár szolgáltató szerepének erősítése és nyitottabbá tétele.

— Szeretek Szolnokon lakni. Az elvándorlási folyamatokból valahogy kimaradtam. Másrészről, itt van a családom és a munkahelyem is. Továbbá, szerintem Szolnok nagy előnye, hogy félúton van Budapest és Debrecen között.

Sárközi Tamás Kazinczi István Dr. Kapusi Lajos Szalai Botond Torkos György Fülöp Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!