Közélet

2008.10.20. 11:47

Európai Erdők Hete az éghajlatváltozás éveiben

Címkék#tóth zsolt

Most hétfőtől vasárnapig tart az Európai Erdők Hete. Mint arról Tóth Zsolt, a Nefag Zrt. igazgatási és ellenőrzési főmérnöke sajtótájékoztatón elmondta, a kezdeményezés még 1988-ban Magyarországról indult, s idén vált európaivá.

MG

Célja, hogy ráirányítsa a társadalom, a média, a különböző szakmák és a döntéshozók figyelmét az erdők társadalmi hasznosságára, kiemelten az éghajlatváltozás mérséklésében betöltöltött szerepére, és az erdésztársadalom munkájára — hangsúlyozta Tóth Zsolt. Más fórumon Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszélt az Európai Erdők Hetéről.

A tárcavezető kiemelte, a 2004-ben elfogadott nemzeti erdőtelepítési program hosszú távú céljaként a következő 35-50 évben 686 ezer hektár új erdő telepítését tervezik, így a jelenlegi 20,1 százalékos hazai erdősültség az optimálisnak tartott 27 százalékosra nőhet. Magyarország évente 80 millió tonna széndioxidot termel, a mostani program megvalósítása esetén a hazai erdők faanyagában évente megkötött 14-15 millió tonna széndioxid mellett további 4,5-5 millió tonnát lehetne lekötni.

Az Európai Erdők Hete keretében ezen a héten Szolnokon, Karcagon és Tiszaigaron lesznek szakmai programok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!