Közélet

2008.11.04. 15:14

Egyre több a panelfelújítási pályázat

Több mint 100 ezer lakás újulhat fel a szeptember 30-án lezárult panelprogram keretében - közölte Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kedden.

MTI

A 2008. február 1-jén kiírt pályázatok benyújtási határideje szeptember végén lejárt, miden eddiginél több pályázat érkezett a panel- és kéményfelújítási programokra - mondta Jauernik István. Hozzátette: a 2000 pályázat alapján 100 ezer lakás újulhat fel, ez hozzávetőleg 250 ezer ember érint.

A panelprogramra 2011-ig összesen 30 milliárd forint áll rendelkezésre, pénzhiány miatt a tárca nem fog elutasítani pályázatot - jelentette ki az államtitkár. Kiemelte: a panelpályázatok átlagos támogatási igénye megnőtt, az eddigi 200 ezerről 310 ezer forintra.

Első ütemben a kéményfelújítási pályázatokat bírálja majd el a tárca, november végén, december elején az állami támogatások folyósítására 2009 januárjában kerülhet sor - szögezte le Jauernik István. A panelprogram támogatási igényeinek kifizetéséről azt mondta, hogy ezek a lakóközösség támogatási igényeitől és az önkormányzati részkifizetésektől függnek, három év alatt folyamatosan történik meg a kifizetés.

Az államtitkár szólt arról, hogy 2007-ig a panelprogram keretében 190 ezer lakás újult meg, mintegy 34 milliárd forint állami támogatással. A kéményfelújítási program 10.500 lakást érintett, erre 650 ezer forintot költött az állam.

Jauernik István emlékeztetett arra, hogy február 1-jén megváltoztak a pályázati szabályok: 500 ezer forintra emelkedett a lakásonként adható állami támogatás mértéke, illetve önkormányzati támogatás nélkül is lehet pályázni.

Kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta, a tervek szerint a tárca jövőre is indít panelprogramot, abban bízva, hogy ahhoz meglesz a költségvetési támogatás.
A kormány üdvözli a parlament két, a Robin Hood-adóval kapcsolatos döntését - mondta a tájékoztatón a kormányszóvivő.

Budai Bernadett emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés parlamenti többsége 19 igen, 193 nem és 158 tartózkodás mellett elutasította hétfőn azt az SZDSZ-es módosító indítványt, amely a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényből elhagyta volna a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót. A Ház ugyanakkor 364 igen, 7 nem szavazattal elfogadta azt a szocialista indítványt, amely leszűkíti az eredeti javaslat adófizetői körét a nagy energiaellátó és kereskedő cégekre.

A két döntés azt bizonyítja, vannak Magyarországon olyan felelősen gondolkozó politikai erők, amelyek egyetértenek a kormánnyal abban, hogy csökkenteni kell a távfűtéses lakásban élők terheit, és ehhez szükség van a különadóra - szögezte le a kormányszóvivő.

Mint mondta, a Robin Hood-adó teszi lehetővé, hogy távfűtéses lakások energiafelhasználása mérhető, szabályozható legyen, és ennek forrását a feszített költségvetési tervezés mellett is biztosítani tudja. A különadóból származó bevétel fedezi jövőre a távhőkompenzációs rendszert is.
A kormány álláspontja szerint a támogatást azok fizessék meg, akik az elmúlt időszakban a legnagyobb haszonra tettek szert abból, hogy nőttek az energiaárak - közölte Budai Bernadett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!