Közélet

2009.02.21. 13:13

Nem tudnak dolgozni a segélyezettek, mert kevés a szerszám?

Tiszaburán mintegy ötszázan szorulnak szociális segélyre. A napokban gondolják át azt, hogyan tudják majd őket foglalkoztatni. Annyi azonban biztos, hogy jelenleg tíz százalékuknak tudnának szerszámot biztosítani.

Négyesi Ildikó

Az új szociális törvény szerint az önkormányzatoknak három hónapjuk van arra, hogy foglalkoztatási tervez készítsenek a szociális segélyre jogosultaknak. Ha tudnak munkát adni, munkabérük 95 százalékát visszatéríti az állam. Ha nem, akkor 80-at.

Megelőzte korát Karcag?

Karcagon 1991 és 1996 között a településen csak az kapott átmeneti segélyt, aki a rászorultság mellett meghatározott idejű közmunkát is elvégzett. A munkáról szóló igazolást csatolni kellett a segélykérelemhez, és csak ebben az esetben kerülhetett sor érdemi elbírálásra. A rászorultak így öt nap munka után kétezer, tíz nap után négyezer forintot érő élelmiszer-, illetve tüzelőutalványt kaptak.

Az akkori helyi kisebbségi önkormányzat ezt törvénysértőnek vélte és az ombudsmanhoz fordult. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely 2001-ben jogerősen úgy döntött: a városnak munkabért kell fizetnie annak a 135 állástalannak, aki csak közmunkavégzés fejében kaphatott szociális segélyt.

— A napokban megalakult a szociális kerekasztal, melynek az első ülése február 19-én volt — tájékoztatott Farkas László, Tiszabura polgármestere. — Településünkön mintegy ötszázan szorulnak rá a szociális segélyre. Azt hogy miképpen foglalkoztatjuk majd őket, a jövő héten gondoljuk át — tette hozzá Farkas László.
Mint azt megtudtuk, az még nem elegendő, hogy megtervezik, milyen munkát adnak a rászorultaknak. Szerszámot is kell számukra biztosítani, mely nagyon költséges.

— Jelenleg tíz százalék az, akit el tudunk látni munkaeszközzel — panaszolta a polgármester.
A szolnoki képviselő-testület három szereplőre bízta a helyi Út a munkához program szervezését. A Humán Szolgáltató Központ és a Contact Nonprofit Kft. a saját berkeiben biztosít majd munkát a közfoglalkoztatottaknak, míg a Munkalehetőség a jövőért Kht. feladatai összetettek ebben az ügyben. Mintegy 120-150 embernek a megyeszékhely közterületein terveznek munkát adni, 120 másik személyt pedig az önkormányzati intézményekhez helyeznek ki, munkavégzésre.

A tervek szerint március közepén induló foglalkoztatás során az általános iskolát végzettek 71 500, a magasabban képesítettek pedig 87 000 forintos bruttó munkabért kapnak.
Szelevényen most kezdik el összeállítani a tervet, hogy miképpen foglalkoztassák a szociális segélyre jogosultakat.
— Számtalan munkát tudnánk adni a rászorultaknak. Velük tisztíttatnánk ki a belvíz levezető csatornákat, gondoztatnánk a parkot és a temetőt — sorolta Pánczél Ferenc szelevényi polgármester.

A településvezető azt is hozzátette, jó lenne ha nem csak a munkabért adná oda az állam, hanem az anyagköltséghez is hozzájárulna. Sokan dolgoznak és dolgoznának a falu rendbetételén, de nincsen elegendő eszköz hozzá.
A szajoli önkormányzatnál egyelőre nem foglalkoznak az új szociális törvénnyel.

— Valamilyen szinten lecsúszott, beteg emberek azok, akik segélyre szorulnak nálunk. Mindannyiuk mellé egy plusz embert kellene állítanunk. Azon kívül nem is biztos, hogy felkelnének a munka miatt — mondta Szöllősi József polgármester. Mint azt a szajoli polgármester kifejtette, sokkal bonyolultabb ez a törvény annál, hogy egyszerűen végre lehessen hajtani a benne foglaltakat.

— Külön apparátus, illetve egység kellene az önkormányzaton belül. Nekik külön fizetést kellene biztosítani, ami újabb kiadásokat jelentene — közölte kis indulattal a hangjában Szöllősi József.
Egyelőre azt sem tudják Szajolban, hogy milyen munkát adhatnának a sok rászorulónak. A polgármester szerint jobb lenne, ha fában, vagy akár élelmiszerjegyben adnának célzott támogatást.
— Mi tudjuk, hogy kinek mire van szüksége a településünkön — mondja Szöllősi József.

Megkérdeztünk az új törvényről egy segélyen élőt is.
— A segély télen még a fűtésre sem elég. Akkor sem kapunk több pénzt, ha dolgozunk. Szerintem nincs sok értelme ennek az új intézkedésnek — fejtette ki egy neve elhallgatását kérő férfi.

Az akkori helyi kisebbségi önkormányzat ezt törvénysértőnek vélte és az ombudsmanhoz fordult. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely 2001-ben jogerősen úgy döntött: a városnak munkabért kell fizetnie annak a 135 állástalannak, aki csak közmunkavégzés fejében kaphatott szociális segélyt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!