Közélet

2009.02.24. 11:57

Új ravatalozó épül Törökszentmiklós katolikus temetőjében

Sajátos helyzet, hogy bár a törökszentmiklósi református temetőben már néhány éve elkészült az alapja egy új ravatalozónak, a közeljövőben mégis a katolikus temetőben — vállalkozói tőkéből — épülhet meg elsőként a település új ravatalozója.

KZ

A közelmúltban vált ugyanis ismertté és nyilvánossá, hogy a szolnoki székhelyű PRG PRO Kft. a törökszentmiklósi Római Katolikus Temető területén hamarosan elkezdi a kegyeleti igényeknek mindenben megfelelő új ravatalozó felépítését, mely a búcsú méltó helyszíneként fog szolgálni. A városban vélhetően nagy közérdeklődésre számot tartó beruházás részleteiről dr. Győri Csaba ügyvezető tájékoztatta honlapunkat.

— A várhatóan egy hónap múlva induló beruházásunk előzményei még 2008 év elejére nyúlnak vissza. Egy évvel ezelőtt dr. Juhász Enikő polgármester személyesen keresett meg, és tulajdonképpen egy véletlen beszélgetés indította el azt a közös gondolkodást, amelynek ez év vége felé már szemmel látható eredményei is lesznek a katolikus temetőben —mondta Győri úr.

Az új ravatalozó magasabb színvonalat hozna

— Bár jómagam szolnoki születésű vagyok, törökszentmiklósi szüleim, rokonaim, ismerőseim révén több szállal is kötődöm a településhez. A városban gyakran, a helyi temetőkben pedig alkalomszerűen megfordulva, már hosszabb ideje foglalkoztatott az itteni, színvonalasabb temetőüzemeltetés gondolata. Emellett a környező falvakban és a térségi kistelepüléseken járva, ott az elmúlt másfél évtizedben újonnan létesített, modern ravatalozók látványa is arra ösztönzött, és abban erősített, hogy a megye harmadik legnagyobb városában is változtatni kellene a gyászszertartások körülményein, színvonalán, illetve a temetők állapotán, rendezettségén. Éppen ezért vettem nagy örömmel és tekintettem egyfajta kihívásnak a város vezetőjének korábbi, ez irányú biztatását és segítségét — fejtette ki gondolatait a vállalkozó.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A törökszentmiklósi ravatalozó homlokzati látványterve már évek óta készen van
[/caption]— Elképzeléseimmel 2008 tavaszán előbb a Római Katolikus Plébániahivatalt, majd később Menyhárt József főesperes úron keresztül a temetőtulajdonos képviseletében eljáró Egri Főegyházmegye Érseki Hivatalát kerestem meg. Az érintett féllel hosszú egyeztető tárgyalások kezdődtek, melynek végén idén január 7-én az egyház részéről dr. Ternyák Csaba egri érsek a helyi katolikus temetőre vonatkozó, 15 éves időtartamra szóló, teljes körű üzemeltetési szerződést kötött társaságunkkal. Az érsek úr egyben támogatásáról biztosított bennünket az új ravatalozó mielőbbi megépítésével kapcsolatban is — mondta a cégvezető.

— Szeretném hangsúlyozni, és egyben mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy ezzel a döntéssel a temető továbbra is az egyház tulajdonában marad. Társaságunk csupán a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben szigorúan lehatárolt üzemeltetési feladatokat látja el a jövőben, illetve csak a megépítendő ravatalozó, mint felépítmény tulajdonjogát szerzi meg — tette hozzá.

Megvan az engedély

Az új ravatalozó terveit Vécsey Tamás szolnoki tervező készítette. Az impozáns, kétszintes épület földszinti részének alapterülete 223 m2 lesz, melyből közel 59 m2-nyi fedett rész nyújt majd védelmet az időjárás viszontagságai ellen a gyászszertartások résztvevőinek. A mintegy 60 m2-es tetőtérben kegyeleti rendezvény (halotti tor) megtartására alkalmas termet is kialakítanak. Az objektum a temető területén belül, a Széchenyi és a Fadrusz utak által határolt szögletben épül majd fel. Ez ma még egy beépítetlen terület, ott nincsenek sírhelyek, és egyéb felépítmények sem találhatók. A ravatalozó elkészülte után a jelenleg temetőházként funkcionáló épületet lebontják, a helyén pedig exkluzív urnafal létesül. Mindemellett új temetkezési formaként a ravatalozó mellett egy szóróparcella megépítése is szerepel a tervekben.

— Az illetékes építésügyi hatóság a korábban benyújtott tervdokumentációnk alapján a beruházáshoz az engedélyt a napokban megadta. Most annak jogerőre emelkedését várjuk. Közben folyamatosan dolgozunk. Egyrészt a kivitelezéshez szükséges előkészítési munkálatokat végezzük, másrészt a megkötött üzemeltetési szerződésből adódó elsődleges és halaszhatatlan feladatainknak, kötelezettségeinknek igyekszünk eleget tenni. Reményeink szerint a kivitelezési munkálatokat március végén — amint az időjárás engedi — már meg tudjuk kezdeni, és azokat várhatóan november elejére — mindenszentek és halottak napja tájékára — be is tudjuk fejezni. Őszintén reméljük, hogy elgondolásunk a lakosság túlnyomó többségének régóta fennálló, hasonló irányú — szerintem jogos — igényével is találkozni fog. Ennek érdekében munkánkhoz minden építő javaslatot és kritikai észrevételt szívesen fogadunk — jelentette ki az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!