Közélet

2009.03.22. 11:34

A miniszterelnök lemondása nem volt meglepő

Képlékeny a helyzet. Ebben egyetértenek megyénk politikusai azok után, hogy a miniszterelnök szombaton felajánlotta a lemondását. A megyénkbeli országgyűlési képviselőket, a parlamenti pártok megyei vezetőit kérdeztük Gyurcsány Ferenc tegnapi bejelentéséről.

Teleki József

Iváncsik Imre, szolnoki MSZP-s képviselő mindenek előtt azt hangsúlyozta, hogy a kormányfő nem mondott le. Csupán kezdeményezte, hogy egy új miniszterelnököt és kormányt jelöljön ki a parlament. Azaz a következő hetekben a szocialisták egyeztetéseket kezdenek a parlamenti pártokkal. Ezek függvényében Gyurcsány Ferenc konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be az országgyűlésben. Ennek lényege, hogy megnevezi a kormányfőt, akinek személyéről és programjáról egyszerre szavaznak a képviselők. A politikus emlékeztetett rá, hogy annak idején Gyurcsány Ferenc is így lett miniszterelnök. Iváncsik Imre szerint ez közjogi szempontból fontos különbség. Ha ugyanis lemond a miniszterelnök, akkor egy bizonytalan helyzet alakul ki, melyre nem lehet tudni, hogyan reagál a gazdaság, a piacok. Így viszont biztosított a folytonosság. Abban biztos, hogy lesz új kormány, hiszen a bejelentés után már csak előre lehet menni, fogalmazott Iváncsik Imre.

Botka Lajosné, MSZP szolnoki képviselője úgy látja, hogy nagyon bölcs döntést hozott a miniszterelnök.
„Az időzítés is zseniális volt. Ilyet csak egy nagy formátumú politikus tud megtenni” – fogalmazott a képviselő, aki maga is ott volt a szocialista párt kongresszusán. Botka Lajosné bízik abban, hogy a parlamenti pártok a demokrácia, az ország érdekében megtalálják a kormányfőt és megszavazzák az új kormányt és a programot. Mindezt annak érdekében, hogy minél hamarabb kilábaljon hazánk a válságból. Minderre lehetőséget és kedvező jeleket is lát a képviselő.

Dr. Gedei József, a megyei I-es számú választókerület országgyűlési képviselője elmondta, mindenképpen váratlan volt a miniszterelnök bejelentése, egy új helyzet állt elő mindezzel. Véleménye szerint megérett a helyzet arra, hogy a parlamenti pártokon belül megegyezés szülessen a kialakult helyzet orvoslására.
— A legnagyobb problémának azonban azt látom — emelte ki az MSZP-s politikus—, hogy az Országgyűlésen belül nem képesek az összefogásra a pártok. Nem a válság, illetve az arra adaott válasz jelenti a legnagyobb gondot, hanem a párbeszéd hiánya. Mindez pedig már tetten érhető nem csak a parlamentben, hanem a városokban is. Gyurcsány Ferenc bejelentésével most új esély teremtődött a párbeszéd megindításához. Elképzelhető, hogy végül előre hozott választások következnek, azonban nagyobb valószínűségét látom annak, hogy a parlamenti pártokkal közösen sikerül egy olyan miniszterelnököt találni, akinek meg lesz a támogatottsága a reformok végrehajtására. Gyurcsány Ferencnek ez már nem volt meg.

Szalay Ferenc, szolnoki fideszes képviselő szerint csak színjáték folyik. Gyurcsány Ferenc kimenekül szorongatott helyzetéből. De azzal, hogy megerősítette magát a pártelnöki székben ő szabja meg, ki legyen a kormányfő, milyen legyen a kormányprogram. A szocialisták az elmúlt években tönkretették az országot, nem működik a gazdaság, hitelekből él az ország. Ezen a helyzeten csak egy előrehozott választás segíthet, egy olyan kormány, amely maga mögött tudja a többséget. Ezt pedig még mindig nem akarják belátni a szocialisták.

Járvás Istvánt, az Alsó-Jászság fideszes országgyűlési képviselőjét nem lepte meg a miniszterelnök lemondása. Legfeljebb az, hogy mostanra időzítette a bejelentést. Hogy mit hoz a jövő, azt nehéz megmondani, a jelenlegi helyzetet, túlságosan is képlékenynek érzi. Véleménye szerint a szocialisták olyan megoldást választottak, amelynél nincs „terepe” az államfőnek. Elképzelhetőnek tartja még azt is, hogy az MDF részéről Bokros Lajos kormányfői jelölése előjátéka volt a most történteknek. De Gyurcsány Ferenc is bele kíván szólni a hogyan továbba, hiszen megerősíttette magát a pártelnöki tisztben — emelte ki a képviselő.

Petronyák László, az MDF megyei elnöke nem tartja elképzelhetőnek az összefogást a szocialistákkal. Már csak azért sem, mert egyedül az MDF nem szavazta meg annak idején az MSZP-SZDSZ kormány első száznapos programját, mely mintegy elindította a gazdasági lejtőn az országot. Véleménye szerint a szocialisták előre menekülnek. Nem tudták ugyanis megtenni az ország érdekében szükséges lépéseket. A kormányfőváltással saját hatalmi pozíciójukat kívánják megőrizni.

Kerék Gyula, az SZDSZ szolnoki elnöke, a megyei választmány tagja szerint hazánkban nem csak gazdasági válság, hanem bizalomválság is kialakult. Ráadásul az Európai Unió vezetői is bizalmatlanul tekintettek a magyar kormányra. A válságkezelés érdekében tett lépések csak akkor lehetnek sikereeks, ha azok mögött hiteles szakemberek állnak. Az SZDSZ egy ilyen hiteles kormány megteremtésében partner lehet, vélte Kerék Gyula. A pártvezető szerint azonban nem csak a leendő kormányfő személye fontos, hanem az a program is, amit letesz az asztalra.

Természetesen folyamatosan keressük a többi megyénkbeli országgyűlési képviselőt és a parlamenti pártok megyei vezetőit. Amint sikerül elérni őket, valamennyiük véleményét azonnal közreadjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!