Közélet

2009.04.23. 17:00

Háromszor is lefülelték ugyanazt az orvhalászt

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságok és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött Szolnokon. A megállapodást kötő felek vállalták a természetes vizeken a halászat jogszerű és hatékony biztosítását, a halállományok és élőhelyük védelmét, valamint a halászati hasznosítás jogszerű lebonyolítását.

Németh G.

— Számos olyan gond van, amiben mindenképpen közösen kell fellépni — mondta el Busi László alezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. — Közös érdekünk az illegális módon történő halászat, horgászat visszaszorítása. Ma már kevés az, ha valakit tetten érünk, a felvevőpiacot is ellenőriznünk kell. Ez meg is történt, így az elmúlt hónapokban több éttermet és halboltot zárattunk be.

Kurdics Zoltán alezredes, rendészeti vezető arról számolt be, hogy egyre nagyobb számban követnek el bűncselekményeket a vizek mentén. Tavaly például az általuk lefoglalt, illegálisan kifogott állatok értéke elérte az egymillió forintot. Összesen több mint öt kilométernyi hálót foglaltak le, valamint egyéb halászati eszközöket is elvettek használójuktól.

Egyik emlékezetes elfogásuk egy fiatal szolnoki férfihoz kötődik, akit először otthonában csíptek el, ahol 200 ezer forint értékű hallal nem tudott elszámolni. Másodjára gereblyézés közben fülelték le, harmadjára pedig természetvédelmi területen folytatta tevékenységét. Őt azóta többrendbeli lopás, valamint állatkínzás miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

— 2009. április 23-ig bezárólag tizennégy esetben harmincöt fővel szemben indítottunk szabálysértési, illetve büntetőeljárást — hangsúlyozta Kurdics Zoltán. — Eddig 420 kiló halat foglaltunk le, körülbelül 330 ezer forint értékben. Azt elmondhatjuk, hogy tavalyhoz képest változott az elkövetői magatartás. Míg 2008-ban a hálókifeszítés volt a rabsicok legfőbb módszere, addig az idén az ilyen esetek zömét gereblyézéssel követték el.

Németh G. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!