Közélet

2015.02.03. 14:10

Ennyi vagyona van országgyűlési képviselőinknek!

Valamennyi országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló is leadta a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát.

Szoljon.hu

_LUS1734.JPG

Fotó: Kallus György

Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnökének tájékoztatása szerint a százkilencvenhét országgyűlési képviselő, valamint a szószólók saját vagyonnyilatkozata nyilvános, s február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján, a http://www.parlament.hu/ a képviselő, szószóló neve alatt.
Egyes tisztségviselőknek, köztük az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének, valamint a legfőbb ügyésznek is nyilatkoznia kellett a tavaly év végi vagyoni helyzetéről, legkésőbb szombatig.


Az összes Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselő is eleget tett kötelezettségének, és a szombaton lejárt határidőig leadta vagyonnyilatkozatát. A politikusok több évvel ezelőtt beadott vagyonbevallásait is fellapoztuk, így arról is képet kaphatunk, egy viszonylag hosszabb időszak alatt ki gyarapodott, esetleg szegényedett.
Vasárnap egyébként újra kiújult a vita annak kapcsán, hogy csak a politikusok nyilatkozatai nyilvánosak, a velük egy háztartásban lakó családtagjaiké – akiknek szintén vallaniuk kell vagyonukról – ellenben nem, ami esetleg visszaélésekre is módot adhat.


[caption id="" align="alignleft" width="425"] Az Országgyulés alakuló ülése 2014-ben. A képen Vadai Ágnes látható FOTÓ: Kallus György
[/caption]

A  Jobbik korábban azt követelte, minden érintett tegye hozzáférhetővé ezeket a dokumentumokat.
Ezt a kétpói Boldog István már meg is tette. Az országgyűlési képviselő egy népszerű közösségi oldalon már napokkal korábban közzétette családtagjainak vagyonbevallását.
Többek szerint a korrupció elleni fellépésben nagy jelentősége van a politikusi vagyonnyilatkozatoknak. Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről egyébként a 2007. évi CLII. törvény rendelkezik.
A gyakorlatban egyébként semmilyen felelősségre vonás nincs abban az esetben, ha mondjuk direkt vagy véletlenül elfelejtettek valamit beírni vagyonnyilatkozatukba a parlamenti képviselők – írta a témával kapcsolatban a hvg.hu.

Balla György (Fidesz)


Képviselői jövedelem: bruttó 997 170 Ft/hó
Megtakarítás: 5 500 000 Ft
Adósság: 0
Ingatlan: 1 db
Jármű: Renault Thalia
Megjegyzés: A Fidesz frakcióvezető-helyetteseként Balla György vagyonnyilatkozata csupán néhány pontban tér el a 2013-ban benyújtott hasonló bevallásától. Az előző ciklusban ugyanis még alpolgármesterként tevékenykedett a megyeszékhelyen, amelyért bruttó 251 ezer forintos tiszteletdíjban részesült. Akkor még hatmillió forintos megtakarításról és egymilliós életbiztosításról számolt be. A képviselő már akkor is felerészben tulajdonosa volt egy 141 négyzetméteres szolnoki családi háznak és ugyanezzel a Renault-val közlekedett.

 

Bene Ildikó (Fidesz)


Képviselői jövedelem: bruttó 897 453 Ft/hó
Megtakarítás: 1 millió Ft
Adósság: 4 millió forint
Ingatlan: 1 db
Jármű: Nissan személyautó
Megjegyzés: Dr. Bene Ildikó tavaly vásárolt egy 94 négyzetmé- teres szolnoki lakást a hozzá tartozó 11 négyzetméteres teraszszal és egy 15 négyzetméteres garázzsal. Ugyancsak tavaly lett tulajdonosa egy Nissan autónak. 2013-ban még egy 1999- ban vásárolt 140 négyzetméteres szolnoki családi ház felével és egy 54 négyzetméteres budapesti lakás felével rendelkezett, illetve egy Peugeot 407 tulajdonosa volt. A politikus az előző ciklusban főigazgatóként 950 ezer, szolnoki önkormányzati képviselőként 145 ezer forintos illetményben részesült.

 

Boldog István (Fidesz)


Képviselői jövedelem: bruttó 747 878 Ft/hó
Megtakarítás:    - lakáskassza: 3 millió 220 ezer Ft
                        - Allianz Bónusz Életprogram: 3 millió Ft
Adósság: 415 ezer Ft lakás- és 12 400 svájci frank autóhitel
Ingatlan: 2 db
Jármű: Ford Mondeo
Megjegyzés: Boldog István ingatlanviszonyai a 2013-as vagyonbevallási adataihoz képest nem változtak, továbbra is egy 2010-ben vásárolt Forddal közlekedik. Tavaly még 700 ezer forintos lakáshitelt 15 100 svájci franknyi autóhitelt kellett törlesztenie. Kétpó polgármestereként 352 900 forintos buttó havi juttatásban részesült. A törvény szerint meghatározott mértékben használja a juttatásként kapott üzemanyagkártyát és egyéb, a képviselői munkájához szükséges informatikai eszközöket. Csakúgy, mint majdnem valamennyi képviselő.

Farkas Flórián (Fidesz)


Képviselői jövedelem: bruttó 285 138 Ft/hó
Megtakarítás: 3 millió 400 ezer Ft
Adósság: 15 millió 460 ezer Ft
Ingatlan: 1 db
Jármű: nincs
Megjegyzés: Farkas Flórián korábbi vagyonyilatkozataival megegyezik, hogy egy 182 négyzetméteres szolnoki lakóház tulajdonosa, személyautója viszont nincs. A 2013-as jövedelemnyilatkozata szerint még több mint ötmillió forintos banki tartozása volt, magánszemélyeknek pedig mintegy 14 millió forinttal tartozott. Akkor a Roma Önkormányzat elnökeként 385 ezer forintos juttatásban részesült, jelenleg A Híd a munka világába nevű szövetkezet elnöke, innen azonban nem kap bevételt.


Fazekas Sándor (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 224 363 Ft/hó
Megtakarítás: 2 millió 300 ezer Ft
Adósság: nincs
Ingatlan: 1 lakó- és több mezőgazdasági
Jármű: Toyota Corolla
Megjegyzés: Fazekas Sándor 2014-es vagyonbevallása alig különbözik a korábbiaktól. Továbbra is egy 1999-ben épített 106 négyzetméteres karcagi lakóház tulajdonjogának a fele az övé, emellett több tagban több tízezer négyzetméternyi szántóterület résztulajdonosa. Egy budapesti 47 négyzetmé- teres társasházi lakást 22/100-adrészben tulajdonol. Magánemberként egy 2007-ben vásárolt Toyotával közlekedik. Csupán megtakarításai növekedtek némiképp, 2013- ban ugyanis még 1,4 milliós megtakarításról adott számot.



Pócs János (Fidesz)

Képviselői jövedelem: bruttó 747 878 Ft/hó
Megtakarítás: 1 millió Ft készpénz
Adósság: nincs
Ingatlan: lakása nincs, több mg-i terület tulajdonosa
Jármű: Kia, VW Transporter és Ifa pótkocsi
Megjegyzés: Pócs János hosszú ideje tudhat magáénak Jászapáti és Jászivány külterületén több tízezer négyzetméternyi gazdasági épületet, udvart, szántóföldet, fóliasátrat, csatornát, legelőt, amelyek így nem új elemek bevallásában. Több autó mellett egy IFA pótkocsi van a nevén, lakóingatlant ugyanakkor nem tüntetett fel. 2013-ban még 2,5 milló forintos készpénztartalékot tüntetett fel. Akkor Jászapáti polgármestereként havi bruttó 483 ezer forintot kapott, jelenleg több társas- és családi vállalkozásban is tag, ezekből azonban bevétele nincs.

 
Sallai Róbert Benedek (LMP)


Képviselői jövedelem: bruttó 997 170 Ft/hó
Megtakarítás: nincs
Adósság: 26 millió Ft
Ingatlan: 4 db
Jármű: Nissan Patrol szgk. és Honda motorkerékpár
Megjegyzés: 2014-ben jutott a Parlamentbe. A honatya egyedüli tulajdonosa egy 162, és egy 87 négyzetméteres lakóingatlannak Túrkevén, egy ugyanekkorának viszont csak feles tulajdonosa. Répáshután 20 négyzetméteres üdülőjében pihenhet, amely egyharmad részben az övé. 2011-ben vásárolt egy Nissan autót, de a járműpark része egy Honda motorkerékpár is. Tartozásai is vannak: lakáshitel- és magánszemélyekkel szembeni adóssága tizenkétmillió forint, ugyanakkor betéti társaság részére 14 millió forintos tartozást is feltüntetett.

Vadai Ágnes (Független)


Képviselői jövedelem: bruttó 747 878 Ft/hó
Megtakarítás: 14,5 millió Ft
Adósság: 10 millió Ft
Ingatlan: 1 db
Jármű: nincs
Megjegyzés: Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője egy XIII. kerületi 138 négyzetméteres társasház tulajdonjogának felét mondhatja magáé- nak. Pénzintézeteknek és magánszemélyeknek jelenleg több mint tízmillió forinttal tartozik, ez jelentős csökkenés az egy évvel korábban feltüntetett 15 millió 422 ezer forinthoz képest. A tavalyi 215 ezer forintos életbiztosítása mostanra 405 ezresre nőtt. Ajándékként, illetve nászajándékként Herendi porcelánt és festményeket kapott.

Varga Mihály (Fidesz)


Képviselői jövedelem: bruttó 224 353 Ft/hó
Megtakarítás: 1,5 millió Ft kp., 800 ezer Ft értékpapír
Adósság: 7 millió Ft
Ingatlan: 4 db
Jármű: nincs
Megjegyzés: Varga Mihály ingatlanviszonyai nem változtak az elmúlt egy esztendőben, ugyanúgy a főváros II. kerületében egy 94 négyzetméteres társasházi lakóház fele és ugyanebben a kerületben egy 137 négyzetméteres lakóingatlan 3/9- ed része az övé. Karcagon telek és kert résztulajdonosa. A 2013-as vagyonnyilatkozata szerint még 1,45 millió forintos megtakarítása volt államkötvényben, illetve 1,3 milliós életbiztosítást tüntetett fel. Akkor még 8,3 millió forintos jelzáloghitelről számolt be, amely mostanra hétmillió forintra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!