Közélet

2015.04.11. 07:11

A régi helyén bezárt a repülőmúzeum

Már ez év novemberében az ószolnoki pályaudvarra költözik a kiállítás.

Mészáros Géza

Tavaly október 31-én lezárult egy korszak: 42 évvel ezelőtti megalapításának helyén végleg bezárt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Repülés­történeti Kiállítóhely, közismert nevén a Szolnoki Repülőmúzeum. Közép-Európa egyik legnagyobb repüléstörténettel foglalkozó kiállítása a szolnoki katonai helyőrség, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis szomszédságában, Szandaszőlősön található.

A gyűjteményben több mint félszáz katonai és polgári utas- illetve teherszállító repülőgép, helikopter, vitorlázó gép, továbbá számos motor és hajtómű, valamint felszerelések, és dokumentumok vannak elhelyezve. A múzeumot 1973-ban nyitották meg a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola részeként, akkor még mindössze hat szovjet gyártmányú repülőgéppel. Bár a gyűjtemény legfőbb erőssége továbbra is a második világháború utáni katonai repülés bemutatása, a kiállított tárgyak a magyar repülés kezdetéig nyúlnak vissza és dokumentálják az első és a második világháború repüléstörténetét is.

Az évente több mint harmincezer látogatót fogadó kiállítás az ötvennégy kiállított repülőeszköz és a számtalan tárgyi emlék segítségével nemcsak az önálló hazai katonai repülés közel 75 évéről nyújt átfogó képet, de néhány eszközön keresztül a több mint 100 esztendős magyar polgári- és sportrepülést is bemutatja. A Szolnoki Értéktár Bizottság tavaly, turizmus kategóriában a Szolnoki Repülőmúzeumot, az ipari és műszaki megoldások kategóriában pedig a kiállítóhely két festett helikopterét, a „Golden Hind”-et és a „Csőrike”-t felvette nyilvántartott értékei közé.  [caption id="" align="alignleft" width="430"] Évente több ezren tekintették meg a kiállított tárgyakat Fotó: Csabai István
[/caption]

Szezonálisan idén is április elsején nyitotta volna meg kapuit a látogatók előtt a Szolnoki Repülőmúzeum. Azonban ez év második felében a megyeszékhelyen kijelölt új helyére, az Indóház útra költözik. A városnak, az erre pályázaton elnyert mintegy 2,3 milliárd forintot meghaladó támogatás eredményeképpen 2015 novemberéig be kell fejeznie a RepTár elnevezésű beruházását az ószolnoki vasúti pályaudvaron – a kivitelezésre öten adtak be pályázatot.

A kibővített múzeum a következő elemekből fog állni: látogatóközpont (a meglévő Indóház épület felújításával), fedett interaktív információs- és szórakoztató komplexum, Hangár 1 (valódi repülőgépekben elhelyezett repülés-szimulátorokkal), múzeumépület (meglévő melléképület felújításával), szabadtéri repülőgéppark, rendezvénytér, repüléstechnikai restaurátor- és demonstrációs központ, Hangár 2, légvédelmi eszközök bemutatótér, tematikus játszótér, kiszolgáló egységek, parkolók.

Mészáros Géza Évente több ezren tekintették meg a kiállított tárgyakat Fotó: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!