Közélet

2015.08.02. 14:36

Először adták át a Zsidei Barnabás díjat a mézvásáron

Óriási érdeklődés mellett zajlott szombaton Jászberényben a XXVIII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó.

Banka Cs.

Továbbra is a hazai méhésztársadalom egyik legnagyobb ünnepeként számon tartott rendezvényen ez alkalommal is az ország minden pontjáról, illetve határainkon túlról is érkeztek érdeklődők kiállítók a találkozóra.
A rendező Szatmári László Jászsági Méhészegyesület, a Jász Múzeum, illetve Jászdózsa önkormányzata által ebben az évben létrehozott Zsidei Barnabás Díjat első alkalommal adták át. Az alapítók szándéka, hogy a dózsai születésű méhészeti szakíró emlékének adózva olyan méhészeket díjaznak évről évre, akik sokat tesznek a hazai méhésztársadalomért. Első alkalommal az elismerést Dr. Ludányi István a méhészettudományok doktora, méhészeti szakíró vehette át Zsidei Barnabás özvegyétől. [caption id="" align="alignleft" width="430"] Első alkalommal az elismerést Dr. Ludányi István a méhészettudományok doktora, méhészeti szakíró vehette át Zsidei Barnabás özvegyétől Fotó: Banka Csaba
[/caption]

A rendezvény megnyitóján Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a hazai méhállomány meghaladja az egymillió méhcsaládot, ami európai szinten a második legnagyobb méhsűrűséget jelenti, és közel húszezer méhész foglalkozik továbbra is a tevékenyéggel. A Magyar Méhészeti Nemzeti Program kerete háromszáz millióval meghaladta a megelőző év egymilliárdos keretét, amelynek legnagyobb részéből a varroa atka elleni védekezéshez szükséges feladatokat, eszközöket finanszírozzák a méhészek. 2016 augusztusától a Méhészeti Nemzeti Program jogszabályi háttere megváltozik, a korábbi jogcímek mellett a termékfejlesztést és a piacra jutást segítő alprogramon is dolgozik az agrártárca – jelentette be az államtitkár.
A berényi méhésztalálkozón idén is megválasztották a mézkirálynőt. A korona ebben az évben a Deszkről érkezett Kisuczky Éva fejére kerülhetett, akinek egy éven át feladata lesz népszerűsíteni a magyar mézet itthon és külföldön egyaránt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!