Közélet

2016.01.27. 17:31

Eltűntek a szak-közmunkások?

"Elfogytak" a szakképzett közmunkások Cibakházán, emiatt nem tudták befejezni a településen a járdafelújítást. A jövőben több más tervezett feladatot is el kell halasztani a szakemberhiány miatt. Cibakháza nincs egyedül ezzel a problémával.

Munkatársainktól

A négyezer-kettőszáz fős Cibakházán jelenleg százharmincan dolgoznak közfoglalkoztatottként, nyáron kétszázötven embernek is tudott munkát adni az önkormányzat. A település sokféle értékteremtő tevékenységbe kezdett bele, melyet pár évig sikeresen végeztek. Mostanság azonban egyre nehezebb közmunkás szakembert találni, így néhány munkát el kellett halasztani vagy le kellett állítani.– Ilyen például a járdafelújítás. Tavaly már nem találtunk olyan kőművest, akinek a felügyelete alatt közfoglalkoztatottjaink el tudták volna végezni e feladatot – erősítette meg Hegyes Zoltán polgármester. – Tavaly térköveket, kerítésoszlopokat is gyártottunk, nyílászárókat készítettünk, vályogot vetettünk. Nagy kérdés, ezt idén tudjuk-e folytatni. Egyre nehezebb ugyanis megbízható, szaktudással rendelkező brigádvezetőt kiállítani. Pár évvel ezelőtt könnyebb volt embert találni, legalább a rokonszakmákból. Ma már közel s távol nincsenek megbízható, jó szakemberek – panaszkodik a településvezető, aki szerint ennek egyik legfontosabb oka, hogy a szakmunkás közfoglalkoztatott bére bruttó 101 ezer 480 forint, míg ha vállalkozóhoz megy el ugyanez az ember dolgozni, akkor már 129 ezer forintot kap minimálisan.

Ami persze szintén nem egy nagy összeg.

– A legtöbb szakmunkásunkat a kecskeméti Mercedes-gyár szívta el, igen sokan pedig külföldre mentek dolgozni, háromszor-négyszer ennyi fizetésért. Úgy tűnik, önkormányzatunknak a hosszú távra tervezett feladatait bizony alaposan át kell gondolni – tette hozzá Hegyes Zoltán.
Imre egyéni példája jól mutatja, nem véletlenül alakulnak így a dolgok egyre több településen.

– Közmunkás településőrként dolgoztam egy kicsi faluban – mesélte Imre. – Vagyonőri vizsgával rendelkeztem, ezért alkalmaztak településőrként. A hónap elején kézhez kapott bérből napról napra éltem a párommal. Amikor megszületett a gyermekem, egyszerűen nem volt más választásom, mint külföldön munkát vállalni. Egy ideig egyedül éltem kint Angliában, ma már a családommal. Egy gyorsétteremben kaptam munkát, ahol haladok a ranglétrán: először csak sepregettem, most már ott is őrként dolgozok. Sokkal több pénzért, mint itthon tettem ugyenezt.

A mezőtúri polgármester, Herczeg Zsolt a témához kapcsolódóan elmondta, mivel a közfoglalkoztatás célja az, hogy az abban részt vevő minél hamarabb visszakerüljön a munkaerőpiacra, tulajdonképpen örömteli a szakemberek hiánya, bár tény, így az önkormányzatoknak egyre nehezebb megfelelő, tudással, képzettséggel rendelkező dolgozókat találni. Hozzátette, Mezőtúron is érezhető ez a tendencia, itt – tisztelet a kivételnek: hangsúlyozza Herczeg Zsolt – sokan vannak olyanok, akiket először dolgozni kell(ene) megtanítani.

Mi tehát a megoldás? Állítsák le az önkormányzatok azokat a tevékenységeket, melyekhez szaktudás szükséges?

– Nem feltétlenül – vélte Molnár Bálint, Öcsöd polgármestere. – Mi úgy próbáljuk meg „kivédeni” a közmunkás-szakemberhiányt, hogy a községgondnokság felvett pár szakembert, például kőművest, festőt. Ezek a közalkalmazott szakmunkások irányítják a közfoglalkoztatottakat. Úgy véljük, a szakembereket meg kell becsülni, anyagilag is, ezért alkalmazzuk őket a községgondnokságon, igaz, nem sokkal több bérért, mint amennyit a közmunkásoknak tudunk adni.

Ezek is érdekelhetik