Közélet

2017.02.03. 18:05

Határidőre leadta bevallását megyénk minden parlamenti képviselője

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-ei határidőre saját és vele közös háztartásban élő családtagjainak vagyonnyilatkozatát – közölte Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke.

Szilvási Zsuzsa

636786626

Fotó: PytyCzech


A tájékoztatás szerint a 199 országgyűlési képviselő és a 13 nemzetiségi szószóló vagyonnyilatkozata február 1-jétől nyilvános, és megtekinthető az Országgyűlés honlapján, a www.parlament.hu oldalon, az illető neve alatt.

Egyes tisztségviselőknek, köztük az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Költségvetési Tanács elnökének, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsa elnökének, alelnökének és tagjainak, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek, a Monetáris Tanács tagjainak és a jegybank felügyelőbizottsága elnökének és tagjainak, valamint a Médiatanács elnökének és tagjainak is nyilatkozniuk kellett a tavaly év végi vagyoni helyzetükről.


Valamennyien leadták a január 31-ei határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársuknak, gyermekeiknek vagyonnyilatkozatát. A saját nyilatkozatok nyilvánosak, s február 1-jétől megtekinthetőek az Országgyűlés honlapján, a http://www.parlament.hu/ a képviselő neve alatt. Ahogy az összes parlamenti honatya, minden Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselő is eleget tett kötelezettségének, és a január 31-én lejárt határidőig leadta vagyonnyilatkozatát.

Ezek között szemezgettünk, és a politikusok több évvel ezelőtt beadott vagyonbevallásait is fellapoztuk, így arról is képet kaphatunk, hogy egy viszonylag hosszabb időszak alatt ki gyarapodott, esetleg szegényedett.
A bevallások kapcsán ismét kiújult a vita, hogy csak a politikusok nyilatkozatai nyilvánosak, a velük egy háztartásban lakó családtagjaiké – akiknek szintén vallaniuk kell vagyonukról – ellenben nem, ami esetleg visszaélésekre is módot adhat. Korábban felmerült például az a javaslat, mely szerint a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett képviselők és családtagok vagyonnyilatkozata bárki számára elérhető, kereshető, összehasonlítható legyen az interneten, ha pedig azok hiányosak vagy valótlant állítanak, akkor a vagyonnyilatkozat-tételi eljárást bárki kezdeményezhesse ellenük.

A gyakorlatban ugyanis jelenleg semmilyen felelősségre vonás nincs abban az esetben, ha mondjuk direkt vagy véletlenül elfelejtettek valamit beírni vagyonnyilatkozatukba a parlamenti képviselők.










Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!