Közélet

2017.05.26. 09:30

Mintaprogram indulhat Rékason

A község is csatlakozhatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányításával zajló Idősügyi Infokommunikációs Programhoz.

Kovács Berta

Ez országosan ötezer egyedül élő, hatvanöt év feletti idős ember számára teszi lehetővé otthoni számítógép, laptop használatát és további ötezer személy saját számítógépével csatlakozhat a településen kialakított központhoz, elősegítve ezzel életminőségük javítását, biztonságuk megteremtését.

Mint arról Jánosi József polgármester beszámolt, első lépésben közfoglalkoztatottak keresik fel kérdőívvel a helyi időseket. E feladatra már felvettek tizenhét munkást, akik között átlagos alapképzettséggel, szakmával bíró és informatikai végzettségű személy is akadt. Ők kéthetes képzésen vettek részt a helyi iskolában, ahol mindenki elsajátíthatta azokat az informatikai ismereteket, melyeket a bevont időseknek is átadnak majd.

A kérdőívezést követően az adatokat rögzítik, és október elsején – az idősek világnapján – működni kezd a települési diszpécserközpont, melyet Skype kommunikációs rendszeren keresztül érhetnek el az idősek, információ- vagy segítségkérés okán. A kommunikációs szoftverrel egymással is tarthatják a kapcsolatot, ami különösen a magányos, egyedül élő embereknek jelenthet sokat.

A központot a polgárőrház használaton kívüli helyiségében alakítják ki, az idősek pedig kedvezményes internet-elérést kaphatnak, néhányan laptopot is, valamint olyan állapotmérő-vészjelző karórát is biztosítanak, mely a mért életfunkciók alapján riasztást ad a házi segítségnyújtás rendszerén keresztül, akkor is, ha az illető állapota nem teszi lehetővé, hogy ő maga segítséget kérjen.

A mintaprojekt jövő februárig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!