Közélet

2017.06.15. 18:30

Nagy sikert aratott az országos verseny

Kilencedik alkalommal ­rendezték meg az Ádám Jenő Zeneiskola országos tehetséggondozást, tehetségazonosítást, tehetség-­tanácsadást szolgáló versenyét, az Országos Ádám Jenő Dalversenyt.

Vajna Katalin, Szolnok



A háromnapos rendezvény „Tehetségnap” programmal indult, az Ádám Jenő Zeneiskola magánének tanszakának növendékei közreműködésével, akik népdalfeldolgozásokat énekeltek. Az előadó, Vajna Katalin, a „Kodály Zoltán és Ádám Jenő szerepe a népdalhagyományok átörökítésében” témáról beszélt a szép számú közönségnek. A kezdő nap estéjén nyitó hangversenynek örülhettek a koncertláto­gatók, melyet dr. Kállai Mária, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja nyitott meg értékes gondolataival.

Az est előadói az előző dalversenyek győztesei: Nagy Nándor, Bogáthy Júlia, Kiss Judit Anna, dr. Kovács Gábor, valamint Sáfár Orsolya Artisjus-díjas operaénekes és Cserna Ildikó Liszt-díjas, Artisjus-díjas ­operaénekes léptek fel, óriási közönségsikert aratva.
Különleges programnak is részesei lehettek a ver­senyzők. A „Művészközelben”­ program lehetőséget adott a  zsűri tagjaival való eszmecserére, kérdésfelvetésre, az operaénekesekkel való találkozásra. A zsűri tagjain túl még Pitti Katalin operaénekest is meghívtuk a zsűritagok mellé a képletes szín­padra, hogy élményeiről, pályája nehézségeiről, sikereiről beszéljen a fiataloknak.


A Dalversenyre az alapfokú művészeti iskolák magán­ének szakos növendékei jelentkezhettek. A versenyt két korcsoportban hirdették meg, az 1996. június elseje után született növendékek az ­első korcsoport versenyzőiként egy népdalt, illetve népdalfeldolgozást vagy huszadik századi magyar dalt (nem könnyűzene) énekelhettek, illetve egy szabadon választott dalt magyar nyelven. A második korcsoport kötelezően válaszható darabja egy romantikus vagy klasszikus dal lehetett, szabadon választott művei: egy, a kötelezőtől eltérő stílusú dal, ária, arietta, illetve egy huszadik századi dal (nem könnyűzene) voltak.


A tanulmányi verseny ­magas színvonalon, igen jó hangulatban zajlott, problémamentesen, különlegesen jó képességű résztvevőkkel. A verseny második napján Juhász Beáta, az Okta­tási ­Hivatal versenyrefe­rense megtisztelte jelenlétével a versenyző fiatalokat, a ­verseny rendezőit és több programon részt vett.
A versenyt az ünnepélyes díjátadás követte, ahol tanári különdíjakat is kiosztott a zsűri, majd több mint egyórás záró hangverseny következett, ahol a tizenkilenc versenyző énekelhette el versenyprogramja egyik számát, igazolva rátermettségét, méltán elismert művészi megvalósítását, előadó készségét. A szép számú hallgatóság vastapssal köszönte meg a felhangzó dalokat, népdalfeldolgozásokat, operaáriákat, huszadik századi dalokat.
A tartalmas napot, napokat a zsűri szakmai értékelése zárta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!