vélemény

2017.07.10. 14:34

Eltűnő piktogramok

Fura kis fogaskerék? Gépgyártás! Stilizált textildarab? Könnyűipar! Félbevágott szalámi? Élelmiszeripar…

Gedei Szilárd

Megszüntette a Heineken a martfűi sörgyártást.

Fotó: Mészáros János

Talán mindenki emlékszik még diákévei földrajzi atlaszaira, melyekben a gazdaságot taglaló térképeken a külföldi és magyar városok mellett takaros kis piktogramokkal jelezték, hol, milyen gyártás jelenti a „nagybetűs” ipart. A hétvége egyik szomorú híre volt, hogy Martfű egy kis piktogramot elveszít: a Heineken ugyanis feladja a sörgyártást a településen, és a későbbiekben kizárólag logisztikai bázisként számol ottani üzemével. A több mint harminc éve működő sörgyár „leépítése” azonban sajnos nem példa nélküli szűkebb hazánkban.

Hová tűnt a szolnoki cukorgyár? A piac szerint felesleges volt, bezárt. Hány esztendeje nincs már termelés a megyeszékhely egykor dübörgő papírgyárában? Megszűnt, mert nem volt már elég hatékony. Hány helyen konganak az ürességtől a régen a Jászkunságban is mindig teljes kapacitással üzemeltetett malmok? Néhány maradt belőlük – mutatóba. És mindezért még haragudni sem lehet senkire, hiszen a gyárak, a termelés megszüntetése a legtöbb esetben nem húzható rá a politikára, az államra – az örökké a hatékonyság rabjának számító globális piac nagyhatalmú döntéshozóira annál inkább.

Szerencsére a nagy munka árán a térségbe csábított új üzemek pörgetik a megyei gazdaságot. Szolnokon folyamatosan bővül az ipari park, szakadatlanul fejleszt a Stadler, az Eagle Ottawa, az F. Segura. Nemrég épített gyáregységet a Béres, és több kisebb termelőüzem is a növekedés lehetőségeit keresi. A Jászság az elekronikai iparnak (Samsung), illetve a gép- és műanyaggyártsának (Jász-Plasztik) is hála, komoly gazdasági pólussá nőtte ki magát – mondhatni, a térség csinos kis „Szilícium-völgyévé” lépett elő.

Az átalakuló iparnak azonban megvannak a vesztesei is: most a martfűiek. A holland cég döntött: egy piktogrammal kevesebb a Tisza-parti kisváros neve mellett az atlaszban… Vagyis annál sokkal-sokkal több: munkahelyek kerültek veszélybe, végső soron pedig egy kis iparváros jövője „jegyezte el” magát a bizonytalansággal. Marad a remény, hogy ezek a változások nem csupán a régi, klasszikus megyei ipar alkonyát jelentik, hanem egy új, modernebb, életképesebb létrejöttét. Hisz‘ a cél az lenne, hogy azok a fránya kis jelek ne kicserélődjenek, hanem sokasodjanak az atlasz megyénket is magában foglaló oldalán…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!