ABONY

2017.08.27. 07:00

Dobogós lett az abonyi fiatal a madridi gokart-világbajnokságon

Nagy érdemeket szerzett a napokban a tizenhét éves ifj. Tóth Sándor, aki rögtön két győzelemmel is gyarapíthatta éremarzenálját.

Sándort (balra) családja is elkíséri a versenyekre

Forrás: Beküldött fotó

– A világ kétszáz legjobb versenyzője képviseltette magát a legutóbbi madridi gokart-világbajnokságon, így külön öröm, hogy fiam egy ezüstöt és egy bronzérmet is nyert – taglalta a büszke édesapa, Tóth Sándor, majd hozzátette, előbbit az ötödik futamban, utóbbit pedig a hetedikben sikerült kivívni.

Az abonyi tehetség mindössze három éve foglalkozik a sportággal, ezért is meghökkentő a két rangos díj.

– Sanci 2014 augusztusában kezdte űzni a sportot, azonban Hollandiában és ­Belgiumban például a gyerekek már egészen kis korukban megismerkednek a vezetéssel – emelte ki, s elárulta azt is, javarészt ezekből az országokból kerülnek ki a világ legjobb gokartosai.

Megtudtuk, apa és fia rendszerint Nyársapáton készülnek a gokartversenyekre, ám nemzetközi szintű felkészülést biztosító pálya Magyarországon csak kevés van. Mindezt tetézi, hogy sokszor anyagi okok is nehezítik az edzést…

– Pozsonyba látogattunk el, ott találtunk ugyanis megfelelő nehézségű pályát a felkészülésre – részletezte a szakember, aki évek óta lelkesen támogatja fiát a versenyzésben.

Sándort (balra) családja is elkíséri a versenyekre
Forrás: Beküldött fotó

A madridi győzelmekkel persze nem állnak le az edzések, legközelebb ismét külföldön gördülne rajtvonal mögé az ifjú versenyző.

– Számos meghívást kaptunk nagy nemzetközi megmérettetésekre, így a februárban rendezendő Európa-­bajnokságra is, de ugyancsak nagy reményekkel tekintünk a jövő évi lengyelországi vébére – zárta gondolatait.

Az eredményekről dióhéjban…

Ifj. Tóth Sándor élete első ­világbajnokságán összetettben, junior korosztályban a 12. helyet szerezte meg, bekerült a világ 64 legjobb versenyzője közé, valamint a vb hetedik versenyének leggyorsabb körét is ő teljesítette.

Sándor a spanyol versenyre fél évvel a megmérettetés előtt kezdte el a pályaedzéseket, ám világszínvonalat képviselő pályán dolgozni mindössze három ­alkalommal volt lehetősége.

H. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!