jászkunság

2017.08.04. 12:50

Egyre pokolibb a hőség: a kórházban néhol 30 foknál is melegebb van

Tovább tombol a rendkívüli nyár, egyre nehezebb elviselni a hőséget. Több fogy ásványvízből, jégkrémből, de légkondiból vagy ventilátorból is. Megyénkben a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat.

Szerencsére vízhiányra nem kell számítani, mert a Kötivízig területén betározott vízkészletek mennyisége számottevően nem változott, így korlátozás elrendelésére nincs szükség az előző időszakban a Kiskörei tározóban és a Nagykunsági-­főcsatonán visszatartott többletvízkészletnek köszönhetően.

Az augusztus 2-i adatok szerint az összes vízkészlet 209,04 millió köbméter, a Tisza-­tó vízkészlete 176 millió köbméter.

A kórházakban is gondot okoz a nyári forróság, de igyekeznek a betegek komfortérzetét javítani, viszont a vasúti közlekedésben eddig nem volt miatta fennakadás.

A vasúti közlekedésben a vonatok jelenleg is tartják a menetrendjüket – kaptunk tájékoztatást a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságától.

Hogy ez továbbra is így maradjon, a vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat. Szintén gondot okozhat, hogy a felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, ezért felsővezeték-szakadás és áramszedőtörés is előfordulhat.

A vasúttársaság a hőségriasztás ideje alatt ingyenes ásványvizet biztosít a ­vonatra várakozóknak több helyen. A kommunikációs osztálytól megtudtuk, az elmúlt másfél hétben egy észrevétel érkezett az utasoktól a hűtési hiányossággal kapcsolatban.

[embed]http://gph.is/2aQy659[/embed]

A hőség ellen főként hideg italok, ételek fogyasztásával próbálunk védekezni és ez a boltok polcain is meglátszik.

– A kánikula most már annyira kezd elhúzódni, hogy ugrásszerűen megnőtt az üdítők, ásványvizek, sörök forgalma, és mindegyikből egyértelműen a hűtött termékek fogynak a legjobban – árulta el az egyik szolnoki Coop szupermarket vezetője.

– Szintén többet vesznek a vásárlók a hűtött dinnyéből és a különféle jégkrémekből. Egyértelműen megállapítható, hogy hétvégén a dobozos, családi kiszerelésű jégkrémek fogynak jobban, míg hét közben a pálcikás jégkrémek kicsit jobban beelőzik a dobozos jégkrémek forgalmát – tette hozzá.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Mi mással tudnánk még ilyenkor a legjobban lehűteni magunkat, mint a fürdőzéssel, így ilyenkor a szabadstrandokat is többen látogatják. Azonban a vízirendőrök a kánikula időszakára is fel vannak készülve.

– Nemcsak azt tudjuk, hol találhatóak a kijelölt fürdőhelyek, hanem azt is, hogy hol van jónak tűnő, ám veszélyes folyószakasz, amit mégis használnak.

– Ezeken a területeken kiemeltebben járőrözünk és ezeket a helyeket, főleg a melegebb időszakokban, visszatérően ellenőrizzük – mondta el honlapunknak Busi László, a szolnoki Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A túrkevei Árvai Andrea naponta megfürdeti Bogi névre hallgató puliját
Fotós: Mészáros János

– A kánikulában gyakrabban fordul elő, hogy figyelmeztetnünk kell az embereket a szabályok betartására.

„Például a Tisza belvárosi szakaszán tilos fürdeni.”

– Elmondható, hogy évekre visszamenőleg az eddigi vízbefulladásos balesetek jellemzően tiltott helyen történtek és több estben is ittas állapotban következtek be. Idén nyáron pedig már egy ember életét követelte magának a Tisza – tette hozzá a kapitány.

Honlapunk információi szerint az említett eset éppen szerdán este történt, amikor is egy idős férfi lett rosszul a vízben, és bele is fulladt.

A nagy melegben bőven akad dolguk a tűzoltóknak is.

Szerdán a kora délutáni órákban Kunszentmártonban a Körös gát mellett, Szelevény irányában csaptak fel a lángok, ahol egy 2000-3000 négyzetméteres területen száraz fű és erdősáv aljnövényzete égett.

Tószegen egy lakóház garázsában egy Opel Meriva kapott lángra, ahol a tűz átterjedt a lakóépület tetőszerkezetére is.

Ezt követően a szolnoki Százados utcára riasztották a helyi egységet, ahol egy benzinüzemű személygépkocsi motortere égett.

Mindeközben Jászberényben egy kunyhó kapott lángra.

A betegek számára még inkább megterhelő a kánikula. A szolnoki Hetényi Géza kórház bizonyos részei ugyan klimatizáltak, több épületben azonban ugyanúgy gondot okoz a nyári forróság, mint az otthonokban.

– Számos hely is kellő hűtéssel rendelkezik, a régebbi tömbökben azonban ilyenkor bizony harminc fok fölé kúszik a hőmérséklet – fejtette ki Maroska Anikó, a kórház ápolási igazgatója.

– Ezért kartonszámra szereztünk be ásványvizet betegeink számára, árnyékolással, hajnali szellőztetéssel próbáljuk növelni a páciensek komfortérzetét.

Ez idáig nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord

Sajnos messze még a felüdülés, sőt, tovább fokozódik a kánikula, hisz a legfrissebb előre­jelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat. A ­hőmérséklet csúcsértéke elérheti a ­39–40 Celsius-­fokot, sőt, egy-egy ­helyen a 41 Celsius-fok sem kizárt. A hőség miatt megdőlhet az országos áramfogyasztási rekord és a csúcsterhelés megközelítheti a júniusi ­szintet.

A ­keddi hitelesített negyedórás rendszerterhelési csúcsérték 6040 megawatt volt, míg az idei nyári­ legmagasabb érték 6357 megawatt, amelyet ­június ­28-án mért a Mavir.

Az eddigi nyári rekord csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án a rendszerterhelés elérte a 6457 megawattot­.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!