SZAJOL

2017.09.12. 06:56

Feri bácsi 95 éves koráig dolgozott teljes munkaidőben

Ugyan nem érte meg, hogy éltében átvegye – a helyi rendelet pedig nem ad lehetőséget arra, hogy posztumusz illesse meg a cím –, ám a képviselő-testület egy hónappal a halála előtt megszavazta, hogy a 103. (!) évében járó id. Hegedűs Ferenc Szajol díszpolgára legyen.

Id. Hegedűs Ferenc (balról) 2016. március 15-én családi címerrel ellátott Hegedűs-zászlót adományozott Szajolnak, melyet a község nevében Szöllősi József polgármester vett át

Forrás: Beküldött fotó

A magát tősgyökeres szajolinak valló, ám régóta Kecskeméten élő id. Hegedűs Ferenc az ez évi májusi képviselő-testületi ülést követően is még remek szellemi és fizikai erőnek örvendett, s környezete, illetve a település lakói is úgy voltak vele, hamarosan nagy ünnepség keretében veheti át a Szajol Díszpolgára cím birtoklási jogát.

Nem sokkal ezután azonban egy rövid és nem is túl komoly kórházi beavatkozás után Feri bácsi elhalálozott – 103 esztendős volt!

Az átadási ceremónia ugyan kényszerűen és sajnálatosan elmaradt, ám a helybéliek ahhoz tartják magukat, hogy a magas kort megélt Hegedűs bácsi a falu eddigi legutolsó díszpolgára.

Több száz éves múltra tekint vissza a szajoli Hegedűs család.

Feri bácsi unokája, a família elszánt családfakutatója, ifj. Hegedűs Ferenc utánajárt, hogy a szajoli Hegedűsöket már az 1600-as években számon tartotta a matricula.

Aztán a legjelesebb (h)ősnek, Hegedűs Gergelynek 1701. június 30-án nemeslevelet és címert adományozott I. Lipót császár, amely egyébiránt a község mai címerének kialakításánál is alapul szolgált.

Az immáron főbirtokosi Hegedűsök aztán hosszú ideig harcoltak és pereskedtek az Almásyakkal Szajol birtoklási jogáért, amely által a család tartalékai elfogytak.

Amint azonban a vasút elérte Szajolt, a sok-sok ágra (és nem ágról) szakadt família vasutas dinasztiává lett.

Id. Hegedűs Ferenc (balról) 2016. március 15-én családi címerrel ellátott Hegedűs-zászlót adományozott Szajolnak, melyet a község nevében Szöllősi József polgármester vett át
Forrás: Beküldött fotó

 

Így azonban a sínpárokat és a vezényléseket követve szétszóródtak az országban. Ám a mai szajoli Hegedűsök mindegyike – ifj. Hegedűs Ferenc és kutatásai szerint – az egykori nemesi család leszármazottjai.

No, de vissza Feri bácsira, akinek önmagában is több korosztálynyi életet adott a jó Isten, avagy a sors.

Mint közeli elei, ő is vasutas lett, majd 1937-ben bevonult a M. Kir. I. Ferenc József Jászkun Honvéd Huszárezred II. huszárhadosztályához. Részt vett Kárpátalja, Felvidék és Észak-Erdély visszacsatolásának hadműveleteiben.

A Jutasi Csapataltisztképző elvégzése után lassanként lépdelt a katonai ranglétrán,

1942 nyarán a Don-kanyarhoz vezényelték. Túlélte, de angol hadifogságba került – szerencsére.

Onnan 1946-ban került haza, s mivel nem tudták háborús bűnös-e vagy az angolok beszervezett kémje, B-listára került – sokáig nem kaphatott sehol sem állást.

Aztán a Kecskeméti Konzervgyárba került, később pedig a Volánnál helyezkedett el sofőrként, ahonnan 1976-ban vonult nyugdíjba.

Ám a vállalatnál egészen 95 éves(!) koráig teljes munkaidőben, irodai munkát végzett.

Feri bácsi Szajolban, a nemzeti ünnepeken és rendhagyó történelemórákon hitelesen számolt be az érdeklődőknek és a kisdiákoknak a múlt évszázad történéseiről.

A tősgyökeres szajoliak között szinte nincs is olyan, akinek ne lenne Hegedüs vagy Hegedűs nevű a felmenői között.

A községnek 2016. március 15-én az ősi Hegedűsök családi címerével ellátott zászlót adományozott, melyet a település nevében Szöllősi József polgármester vett át.

Kötve-fűzve a szajoli Hegedűsök

Ifj. Hegedűs Ferenc arról számolt be lapunknak, hogy a szajoli Hegedűsök családtörténeti könyvsorozatának első kötetét – amely az első írásbeli emlékektől az 1700-as évekig foglalják össze a múltat – várhatóan október 6-án mutatják be a szajoli könyvtárban. Vélhetően nem csupán a helyben élő és elszármazott Hegedűsök, hanem a ma a községben élő szajoliak is izgalmasnak találják az egyik legjelentősebb helytörténeti kiadványt.

Mészáros Géza

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!