Természetvédelem

2017.09.21. 16:23

A mai napig őrzik a nemzet ökológusának szellemiségét

Éppen 15 esztendővel ezelőtt, 2002-ben hunyt el a nemzet ökológusaként emlegetett Balogh János.

Balogh János emlékét pusztai emlékhely őrzi

Fotó: Mészáros János

A hamvait őrző ecsegpusztai emlékhelynél halála évfordulóján emlékeztek rá tisztelői.

2005 februárjától évente Balogh János Nagykunsági–Nagy-sárréti Tájökológiai Konferenciát szerveznek a városban. Ezen a legifjabb előadók az általános iskolák felső tagozatosai, akik középiskolásokkal, főiskolásokkal, egyetemi oktatókkal közösen fogalmazzák meg véleményüket.

A konferencia mottója Balogh János egy-egy örök érvényű gondolata. A sokszínű előadásokat a környezet- és természetvédelem témakörében meghirdetett rajz- és irodalmi pályázat is színesíti.

Balogh János szellemi hagyatékának ápolásában a tényleges szülőhely, a kárpátaljai Nagybocskó és Rahó, valamint a dél-kelet-lengyelországi Porabka, képviselői is részt vesznek. Néhány évvel ezelőtt Európa földrajzi középpontjában, Terebesfehérpatakon, Kárpátalján szerveztek tájökológiai konferenciát Balogh János tiszteletére.

Balogh János emlékét pusztai emlékhely őrzi
Fotós: Mészáros János

A neves tudós tiszteletére alapított Balogh János-díjat minden évben a hagyaték méltó ápolója és képviselője, a környezet- és természetvédelem elkötelezettje veheti át.

Az elismerésben az elmúlt években többek között Nejzsmák Emma, az Ukrán–Magyar Társaság elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Joszif Bozsuk, Nagybocskó polgármestere és Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke részesült.

Sz. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!