EGÉSZSÉGÜGY/JÁSZKUNSÁG

2017.09.06. 19:59

Mi lesz a tanulók biztosításával külföldön?

A napokban sok diák utazik külföldre, elsősorban egyetemistaként, de középiskolások is hónapokat tölthetnek más ország iskolájában. Könnyen előfordulhat, hogy eközben ott kell orvoshoz fordulniuk.

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Mi a teendő, hogy szükség esetén külföldön is megkapják a megfelelő ellátást és itthon is megmaradjon a jogviszonyuk?

– A fiam most kezdi az első szemeszterét egy angliai iskolában. Szerencsére évek óta nem volt beteg, de sosem lehet tudni, mikor lesz mégis szüksége orvosra.

„Érvényes ott is az itthoni biztosítása?”

– kérdezte egy aggódó szolnoki édesanya.

– A jelenlegi uniós szabályozás szerint járulékfizetési kötelezettség csak abban a tagállamban áll fenn, ahol az illető személy biztosítása is keletkezik. Ha tehát egy magyar állampolgár ideig­lenesen más tagállamban tartózkodik, akkor a magyar szabályozás szerint Magyarországon áll fenn az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága.

– Így Magyarországon válik járulékfizetővé – tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

– A jogosultság az egészségügyi szolgáltatásokra az esetek jelentős részében fennáll azzal, ha a diák nappali hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, így ezen esetekben konkrét járulékfizetés nem kell, hogy megvalósuljon.

– Ez azonban azt is jelenti, hogy az illető az EGT tagállamaiban és Svájcban a Magyarországon fennálló jogviszonya következtében kiállított EU-kártyával veheti igénybe az előbb említett helyeken az egészségügyi szolgáltatásokat, amely az orvosilag szükséges ellátást fedezi.

– Természetesen kiegészítő biztosítás kötésére (például utasbiztosítás) is lehetőség van, ennek szükségességét mindenki egyénileg döntheti el.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Gyakori manapság az az eset is, hogy külföldi munkavégzés szándékával hagyja el valaki ideiglenesen Magyarországot. Amint arra a kormányhivatal felhívta a figyelmet, ilyenkor a magyarországi szabályozás értelmében bejelentési kötelezettsége keletkezik az EGT tagállamaiban, Svájcban, valamint egyezményes államban fennálló biztosítása miatt.

A bejelentéssel az itthoni TAJ számot ideiglenesen érvénytelenítik, és a külföldi biztosítás alapján az unió tagállamában kiállított EU-kártyával veheti igénybe hazatérve hazánkban az egészségügyi ellátásokat, szintén az orvosilag szükséges mértékben.

Egy esetben van lehetőség a két államban történő teljes körű ellátás igénybevételére, ha a külföldi biztosító egy úgynevezett S1-es nyomtatványt állít ki.

Ezen a nyomtatványon ugyanis a külföldi biztosító vállalja, hogy a vele biztosítási jogviszonyban álló személy magyarországi egészségügyi ellátását teljeskörűen átvállalja, vagyis mindazt, amit Magyarországon is a magyar jogosult megkap.

Ha nem lehet teljes körű ellátása – és ez az esetek többségében így van –, akkor a biztosítás helye szerinti államban kiállított EU-kártyával veheti igénybe Magyarországon az orvosilag szükséges ellátásokat, hiszen idehaza a TAJ száma érvénytelen.

Ha nem EGT-államban vagy Svájcban vállal munkát, hanem például Kanadában, akkor ideiglenes magyarországi tartózkodása esetén, a TAJ szám érvénytelenítése miatt Magyarországon ki kell fizetnie a teljes egészségügyi költséget.

Azt, hogy ennek megtérítését a külföldi biztosító miként rendezi, azt az adott biztosítóval kötött megállapodás határozza meg.

Értesítik az érintetteket

A kormányhivatal arra vonatkozóan nem rendelkezik információval, hogy háziorvosoknál, szakrendeléseknél, kórházakban nagyságrendileg mennyien jelentkeznek úgy, hogy nincs rendezett egészségbiztosítási jogviszonyuk.

Azt viszont tudni kell, hogy az egészségügyi szolgáltatók minden esetben értesítik az ellátást igénybe vevőket, hogy rendezetlen a jogviszonyuk. Ebben az esetben mindenkinek lehetősége van arra, hogy okirattal igazolja jogosultsága meglétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!