KÖRNYEZETSZÉPÍTÉS

2017.09.15. 13:58

TeSzedd! – önkéntes várostakarítási akciót tartanak a hétvégén

Idén szeptember 15. és 17. között tartják a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akciót.

A TeSzedd! akcióhoz Szolnokon évek óta intézmények és magánszemélyek is csatlakoznak. A városszépítésnek közösségformáló ereje is van

Fotó: Csabai István

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat – az akció által Szolnokon is szebbé tehetjük a környezetünket. Hazánk az elmúlt években két nagy nemzetközi, önkéntességen alapuló mozgalomhoz is csatlakozott: a „Tisztítsuk meg Európát!” és a „Tisztítsuk meg a Földet!” akciókhoz.

Az elmúlt fél évtizedben bebizonyosodott, hogy érdemes és lehet jó cél érdekében mozgósítani a magyar lakosságot. A TeSzedd! mozgalomban tavaly 190 ezer önkéntes vállalta lakókörnyezetének megtisztítását, 2240 helyszínen csaknem 2900 tonna szemetet gyűjtöttek össze.

A TeSzedd! szemétgyűjtési akció alkalmas arra, hogy a gyakorlatban is ösztönözze és elmélyítse a magyar emberek környezettudatos gondolkodását. Ezt mutatja, hogy az önkéntes szemétszedésre a múlt évben már 116 ezren regisztráltak előzetesen. Az előzetesen regisztráltaknál azonban általában lényegesen többen vesznek részt a TeSzedd! akcióban, főként fiatalok.

Az önkéntesek nemcsak saját lakóhelyükön szedik a szemetet, hanem tágabb környezetükben is. Az akció célja idén is a tisztább és egészségesebb környezet kialakítása az illegálisan közterületekre helyezett szemétkupacok eltüntetésével.

A TeSzedd! akcióhoz Szolnokon évek óta intézmények és magánszemélyek is csatlakoznak. A városszépítésnek közösségformáló ereje is van
Fotós: Csabai István

Emellett a környezettudatos gondolkodásmód erősítése is cél, valamint a lakosság körében népszerűsíteni az önkéntességet, amelynek jelentős közösségépítő szerepe is van.

A középiskolák számára azért is hasznos lehet a TeSzedd! mozgalomban való részvétel, mivel így a diákok a számukra kötelezően előírt 50 óra közösségi szolgálat egy részét ebben az önkéntes akcióban is teljesíthetik.

Az összegyűjtött szemetet továbbra is szervezetten szállítják el, és az akcióhoz szükséges más eszközöket – például szemetes zsák, kesztyű – a szervezők biztosítják.

Veszélyes hulladékokat ennek az akciónak a keretében nem gyűjtenek. A részletekről, a helyszínekről a teszedd.hu honlapon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!