JÁSZKUNSÁG

2017.10.05. 07:00

Települési arculati kézikönyv: Cibakon gond lenne, ha a házak színét előre meghatároznák

A kézikönyv a rendelettel együtt azt a célt szolgálná, hogy a települési közösségek hatékonyan óvják meg környezeti kultúrájukat.

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

December 31-ig kaptak haladékot az ­önkormányzatok az eredetileg október ­elsejei határidővel készítendő településképi arculati kézikönyvek (TAK) megalkotására.

Úgy látszik, szükség is volt e határidő kitolására, hiszen számos településen még javában folyik az ezzel kapcsolatos munka.

Kunszentmártonban a TAK létrehozásához – csakúgy, mint máshol – a lakosokat is megszólították. Az önkormányzat fotópályázatot hirdetett, melyben arra kérték a helyieket, mutassák be a várost, annak építészeti- és természeti értékeit.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester elmondta, felhívásukra számos fotót küldtek be a helyiek, melyben a legkülönbözőbb módon örökítették meg lakóhelyük jelenlegi képét. A legjobb alkotásokat aztán beillesztik a kézikönyvbe, ily’ módon is dokumentálva a jelen állapotokat.

Hegyes Zoltán, ­Cibakháza településvezetője arról beszélt, a lakosokat kevéssé érinti a rendezési terv felülvizsgálata és a TAK megalkotása. A legfőbb problémát a különleges megkötések okoznák, például az, hogy a házak színét előre meghatároznák – vagy éppen tiltanák.

Cibakházán azonban nincsen korlátozás, igaz, a településképbe nem illeszkedő színű házak sem jellemzőek a községben. Manapság inkább csak belülről festik élénk színekre az otthonokat, nem kívülről.

Tiszavárkonyban megtartották a lakossági tájékoztatót, bár az érdeklődés csekély volt.

Dr. Pálinkás István, Kengyel főépítésze pedig arról számolt be, hogy a kézikönyv készítését elkezdték, a fénykép-dokumentáció mintegy kilencven százalékban elkészült. A megyében hozzájuk hasonlóan több településen, többek között Szolnokon is folyamatban van a munka.

Illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Szolnokon az interneten keresztül várják a lakosok javaslatait az arculati kézikönyv kidolgozásához. Pataki Ferenc városi főépítésztől megtudtuk, a város honlapján egy tematikusan kidolgozott arculati kérdőívet tettek közzé, melyet a lakosok elektronikus úton kitöltve visszajuttathattak.

Hamarosan el is készül a TAK, a terv szintén elérhető lesz a város honlapján, az érdeklődők részére újabb lakossági fórumot tartanak a dokumentációk ismertetésére.

Már jól állnak

Jászberényben október 1-től hatályba lépett az ­arculati kézikönyv – közölte ­Alvári ­Csaba főépítész. A képviselő-­testület legutóbbi ülésén hagyta jóvá a dokumentumot.

A lakossági fórumok során­ alapvető irányváltás nem történt, de pár szabályozás konkrétabbá vált.

Tari András polgármester elmondta, Jásziványban megőrzendő értékként jelenítik meg tájházukat, s szeretnénk megőrizni a község határának arculatát­ uraló Hevesi Puszták Tájvédelmi Körzet adta értékeket is. A dokumentum már csak néhány technikai jelegű módosításra vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!